UPDATE 16:55 Ședința de plen comun s-a terminat.
UPDATE 16:45: Deputatul Bogdan Rodeanu (USR PLUS) citește moțiunea de cenzură. Alfred Simonis (PSD) susține că Bogdan Rodeanu a citit greșit moțiunea de cenzură pentru că a schimbat formulele de adresare din textul scris al moțiunii.
UPDATE 16:40: A fost votată hotărârea pentru înființarea unei comisii de anchetă privind facturile la energie. La propunerea liderilor de grup s-a decis ca șeful ANRE să nu fie chemat în fața plenului ci în fața comisiei de anchetă.
UPDATE 16:15 USR-PLUS a propus suplimentarea ordinei zile pentru a se stabili calendarul votării moțiunii de cenzură. Propunerea a picat la votul
UPDATE 16:00 Scandal în plenul Parlamentului înainte de citirea moțiunii de cenzură. Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputaților, căruia Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile, s-a erijat în președinte de ședință și a refuzat să îi dea cuvântul Ancăi Dragu, președintele Senatului. USR-PLUS i-a cerut să părăsească sala de ședință, lucru pe care l-a făcut după mai multe vociferări.
Curtea Constituțională a României va dezbate, după 15 septembrie, sesizarea premierului Florin Cîțu privind moţiunea USR PLUS. Șeful executivului acuză în document că au fost încălcate procedurile de inițiere și depunere a moțiunii, referindu-se la scandalul semnăturilor electronice, și susține că Parlamentul a anunțat prea târziu Guvernul despre moțiune.
Concret, premierul arată în sesizarea depusă la CCR că Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, nu a adus la cunostință Guvernului moțiunea în ziua în care a fost depusă și că acesta nu a respectat astfel pașii legali când a decis să meargă mai departe cu moțiunea de cenzură.
De asemenea, în document se mai arată că președintele Camerei Deputaților a avut un „comportamentul neconstituțional și neloial” neinformând Guvernul, în sarcina birourilor permanente fiind verificarea semnăturilor.
UPDATE ora 11:45: Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat că decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moţiunii de cenzură este „profund neconstituţională”.
„Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvernul României prin premierul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară şi limpede, am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că doresc să se dezbată moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere, această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban, joi, în Parlament.
UPDATE ora 11:20: Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, a declarat la finalul ședinței că a participat la ședința birourilor reunite pentru a susține amânarea calendarului moțiunii de cenzură.
„Am participat la această ședință pentru a susține amânarea acestui calendar, lucru care s-a întâmplat. Vreau să îmi spuneți ce articol din Constituție sau din regulament încalcă printr-o propunere de amânare votată azi în birou? Dacă există un coleg din biroul reunit care încalcă Constituția, are calea atacului la CCR”, a declarat aceasta, la finalul ședinței.
UPDATE ora 11:07: Anca Dragu, președintele Senatului, a anunțat că în ședința de joi a Birourilor Permanente a existat cvorum, iar moțiunea va fi citită azi în plen.
„Am avut cvorum pentru că s-a mobilizat PNL și PSD, au venit la ședință. Avem azi planul reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură”, a declarat Anca Dragu, președintele Senatului, într-o declarație transmisă de Digi24.
Votarea moțiunii de cenzură este amânată până când se pronunță Curtea Constituțională, a mai precizat președintele Senatului.
„Tertipurile vor continua și au continuat și azi în ședință. Astfel încât la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii și votului moțiunii până după decizia Curții Constituționale. Această așteptare nu are niciun fel de rost și nu este întemeiat în niciun articol în Constituție”, a mai transmis Anca Dragu.
O reacție a venit azi și din partea PSD după ce ședința celor două birouri ale Parlamentului s-a încheiat.
„E necesar să așteptăm decizia CCR, să nu ne trezim că avem un premier și e demis ilegal și vine CCR și îl repune în funcție și avem doi premieri. Eu v-am explicat care e situația. Noile dezvoltări de pe scena politică incluzând această contestație la CCR ne-au influențat decizia. Scopul PSD e să dărâme acest guvern cât mai repede, dar respectând legea”, a declarat Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, într-o declarație de presă.
UPDATE ora 10:45: În cadrul ședinței Birourilor Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților care a început în jurul orei 10:00 s-a stabilit ordinea de zi pentru ședința de plen, iar moțiunea de cenzură va fi citită în cursul acestei zile, potrivit Digi24. Ședința a avut cvorum și s-a aprobat citirea moțiunii de cenzură. Au fost 16 voturi pentru și 5 împotrivă.
UPDATE ora 10:15: Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat, joi, înainte de începerea şedinţei a Birourilor Permanente Reunite, că citirea și votul pe moțiune nu pot fi tergiversate la nesfârșit.
„Moțiunea nu poate fi amânată până la calendele grecești. Constituția dă termen maxim de cinci zile. Decizia CCR invocă celeritatea în dezbatere și supunere la vot. Constituția și decizia CCR se aplică și dacă există precedente anterioare și ulterioare. Sub nicio formă, pentru Florin Cîțu nu ar fi un câștig amânarea moțiunii până după Congres”, a declarat Ludovic Orban, joi dimineața, în Parlament.
De asemenea, Ludovic Orban, liderul PNL, a mai precizat că în calitate de președinte al partidului nu a negociat cu cei de la PSD.
„În ceea ce mă privește pe mine, ca președinte al PNL, nu am avut nicio discuție cu cei de la PSD. Dacă sunt colegi care au avut negocieri cu PSD încalcă toate promisiunile făcute românilor și toate poziționările strategice ale PNL”, a spus Ludovic Orban în declarația de presă.
Ludovic Orban a mai precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață.
„Dacă nu este cvorum în mod evident ședința nu se poate desfășura. Vom vedea. Ședința nu are nevoie de cvorum la citirea moțiunii.În conformitate cu prevederile constituționale și regulamentare este necesar cvorum la ședințele la care se adoptă legi, hotărâri, moțiuni. La citirea moțiunii nu este necesar cvorum”, a mai spus acesta.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului au convocat, pentru joi, la ora 10.00, a cincea şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS – AUR.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că a luat decizia, împreună cu preşedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, menţionând că este o obligaţie constituţională.
„Am luat decizia astăzi de a convoca plenul Camerelor reunite, împreună cu preşedintele Senatului. Vreau să fac câteva precizări, ca să fiu foarte bine înţeles: convocarea făcută de preşedinţii celor două Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii, când fac convocarea plenului Camerelor reunite, să stabilească propunerea de ordine de zi. (…)Este o obligaţie constituţională a preşedinţilor celor două Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constituţiei”, a transmis Ludovic Orban, potrivit News.
Acesta a precizat că, chiar dacă nu se întruneşte cvorumul la şedinţa Birourilor permanente reunite, şedinţa plenului se va desfăşura.
Plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în care ar putea fi prezentată moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR, se întruneşte joi, de la ora 16:00.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că parlamentarii PNL vor fi mandataţi să nu participe la plenul reunit convocat de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau la şedinţele Birourilor permanente reunite în care se va discuta calendarul moţiunii USR PLUS – AUR, până la verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiune, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.
Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!” a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere.
Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.