PNL şi USR sunt încă foarte departe de a reuşi să dărâme Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Strict pe foaie, grupurile PNL, USR, PMP, plus toţi neafiliaţii nu au decât 177 de voturi, dacă ar exista o prezenţă la vot de 100% şi dacă absolut toţi ar vota pentru moţiunea de cenzură. Iar asta înseamnă că tot le lipsesc 57 de voturi.

Pe de altă parte, coaliţia de guvernare este încă foarte stabilă, potrivit aritmeticii parlamentare. PSD şi ALDE au 241 de senatori şi deputaţi, cu 7 mai mulţi decât minimul necesar.

Tradiţia parlamentară arată că, în cazul unei moţiuni de cenzură, minorităţile sunt împărţite. Există o strategie a UDMR de a nu participa la vot, în timp ce grupul minorităţile votează „conform propriei conştiinţe”. Însă, de cele mai multe ori, toate minorităţile naţionale susţin puterea.

Calcule Libertatea

PNL, o nouă tentativă de a schimba Guvernul


În acutala legislatură, opoziţia a avut trei tentative de a dărâma Guvernul. Toate au eşuat. Acum, liberalii şi USR au anunţat că pregătesc o nouă moţiune de cenzură, iar scandalul pe Pilonul II de pensii va fi folosit ca bază pentru schimbarea PSD-ALDE de la putere.

Este un atac asupra pilonului de pensii. Facem un apel ferm către cetăţeni şi către mediul privat să ia atitudine şi să se opună prin toate mijloacele. Ideea că aceşti bani pot fi confiscaţi de la cetăţeni nu trebuie să rămână nesancţionată. Vom folosi orice instrument legal să oprim acest lucru”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, la Parlament.

Lucrurile sunt extrem de grave, avem sufieciente motive pentru depunerea unei moțiuni de cenzură”, a declarat şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, precizând că subiectul naționalizării Pilonului II de pensii va fi cuprins în acest document.

De altfel, liderul PNL a spus că vor negocia pentru susţinere cu fiecare parlamentar care „mai are o urmă de conştiinţă”. Ludovic Orban nu a exclus negocieri cu tabăra lui Victor Ponta şi nici cu aleşi PSD şi ALDE.

Între timp, Victor Ponta îşi pregăteşte şi el terenul. A început să racoleze deputaţi de la PSD pentru a-şi face propriul grup parlamentar, împreună cu partidul ProRomânia.

Moţiunea de cenzură, mai mult vis decât realitate


În istoria post-decembristă însă, moţiunile de cenzură au fost, mai degrabă, demersuri pur politice, fără a avea vreun rezultat. Din cele 36 de moţiuni de cenzură depuse din 1990 până în prezent, doar două au reuşit să treacă în Parlament.

Prima, în 2009, la iniţiativa PNL şi UDMR, când a fost schimbat Guvernul condus de Emil Boc, şi a doua, în 2012, când Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis, iar Victor Ponta a ajuns la conducerea Palatului Victoria.

Ultima şi cea mai neobişnuită a fost moţiunea PSD contra PSD, când social-democraţii şi-au dat jos propriul Guvern, condus, la momentul respectiv, de Sorin Grindeanu. În 2017, 241 de parlamentari PSD şi ALDE au votat pentru moţiune, iar succesul a fost la limită.


Citeşte şi: 

Editorial de Claudiu Săftoiu. Tâlhărirea Pilonului II – miza disperată a guvernului Dăncilă


 
 

Urmărește-ne pe Google News