O moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, o premieră în istoria politică a României

Această ultimă variantă, singura alternativă pe care o are în acest moment PSD-ul, nu este una confortabilă. Presupune o lovitură de imagine pentru partid, care va trebui să își susțină în plenul celor două Camere motivele pentru care dorește să dea jos propriul Guvern, o situație inedită și o premieră în politica românească.  Adică PSD va vota în plenul Parlamentului împotriva lui Sorin Grindeanu.

Astfel, intenția PSD-ALDE de a propune un nou premier, joi, nu mai este de actualitate, pentru că există un premier în funcție, Sorin Grindeanu, chiar dacă are pe masă toate demisiile miniștrilor. Cu alte cuvinte, premierul Grindeanu este primul prim-ministru fără Cabinet.

Demisiile miniștrilor ar trebui să primească semnătura premierului și să fie trimise la Palatul Cotroceni, pentru a intra în vigoare. Premierul are la dispoziție 15 zile pentru a lua act de intenția colegilor din Guvern de a demisiona.

PSD se reunește în ședință, Sorin Grindeanu riscă să fie exclus din partid

Conducerea PSD se reunește într-o nouă ședință a Comitetului Executiv Național (CExN) începând cu ora 14.00, la sediul central din Kiseleff pentru a analiza variantele de lucru, în urma refuzului premierului de a demisiona.

Este posibil ca PSD să decidă, în ședință, excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu. Semnalul a fost deja dat de Liviu Dragnea, miercuri, când anunța că în Comitetul Executiv Național s-a decis că acei membri ai Guvernului care vor insista să rămână în funcții își vor pierde statutul de membru de partid.

Scenariu: Premierul Grindeanu ar putea să îi înlocuiască pe miniștrii demisionari cu alte persoane, chiar și interimari

În acest moment, premierul Sorin Grindeanu ar avea la dispoziție o variantă prin care să debocheze activitatea Guvernului, rămas fără sprijin politic și cu miniștrii care și-au dat demisiile din funcție. Și anume să îi înlocuiască pe toți miniștrii demisionari, cu alte persoane, iar noile propuneri să le trimită la președintele Klaus Iohannis, pentru a se lua act de noile nominalizări.

Premierul poate propune inclusiv interimari, iar aceștia pot rămâne în funcții pentru o perioadă de cel mult 45 de zile, potrivit Constituției.

Pe ce se bazează noul scenariu? În Hotărârea Parlamentului privind învestirea Guvernului Grindeanu, se precizează că s-a dat vot pe Programul de Guvernare și lista Guvernului, fără să se menționeze și structura politică a Executivului. Astfel că premierul poate schimba componența Guvernului fără să mai fie nevoie ca aceștia să treacă prin audieri în Parlament și prin votul Legislativului.

Poate Sorin Grindeanu să atragă de partea sa o majoritate parlamentară?

C0liția de guvernare nu are încotro, și trebuie să depună moțiunea de cenzură, în Parlament și are în acest moment majoritatea necesară pentru adoptarea acesteia. Asta deși premierul Grindeanu ar putea să încerce să atragă de partea sa cât mai mulți parlamentari care să voteze împotriva demersului coaliției PSD-ALDE.

Deja Victor Ponta a anunțat că va strânge alături de el mai mulți colegi din Legislativ care să se opună unei moțiuni. Și Daniel Constantin, fostul copreședinte ALDE, dat afară din partid și din Guvern, și-a anunțat susținerea pentru Grindeanu.

Rămâne de văzut cum se va poziționa Opoziția în această privință, și cum va vota UDMR-ul și grupul minorităților naționale, ale cător voturi contează, de asemenea, în succesul sau eșecul moțiunii de cenzură.

Ce prevede Constituția în privința moțiunii de cenzură

Potrivit Constituției, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Președintele României numește un nou premier, în urma consultării partidelor de la Putere

ARTICOLUL 103 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News