UPDATE ora 17.50 Moțiunea simplă împotriva ministrului Educației a fost respinsă cu 35 voturi pentru, 71 împotrivă și 3 abțineri.
”Felicitări domnule ministru, nu e nevoie să vă dați demisia”, a spus senatorul Claudiu Manda, de la PSD, președinte de ședință.
Senatorul PNL Mario Oprea a atras atenţia ]n cadrul dezbaterii că se pregăteşte o grevă generală în învăţământul superior, după ce în câteva universităţi a fost grevă japoneză.
„Despre tot acest proces care a afectat activitatea academică în România au luat act şi partenerii externi ai universităţilor afectate, efectele fiind vizibile în timp. (…) Lipsa dialogului cu ministrul sau reprezentanţii ministerului a adâncit şi mai mult criza pe care o traversează astăzi învăţământul academic, fără nicio altă miză decât aceea a intereselor personale şi de grup ale domnului Valentin Popa şi poate o răzbunare (…) la adresa rectorilor care nu au semnat lista de susţinere a sa ca ministru”, a spus Mario Oprea.
Senatorul USR Mihai Goţiu l-a acuzat pe ministrul Valentin Popa de „promovarea incompetenţei, imposturii, clientelismului şi arbitrariului într-un domeniu esenţial pentru viitorul României – Educaţia”.
„Ceea ce aţi făcut în alocarea discreţionară a locurilor bugetate reprezintă o răzbunare împotriva unor universităţi care se clasează în mod constant pe primele locuri din România. E o răzbunare născută dintr-o frustrare specifică incompetenţilor, care cred că, printr-o semnătură, fie chiar şi de ministru, îşi pot ascunde şi justifica mediocritatea. (…) Mai grav este că răzbunarea va lovi întreaga societate românească şi viitorul acesteia „, a punctat Goţiu.
Senatorul Traian Băsescu a subliniat că, deşi grupul PMP din Senat ar fi vrut să se numere printre semnatarii moţiunii simple iniţiate de PNL şi USR, „nu a fost invitat să fie parte a acestui demers politic”. El a arătat că au fost eliminate 4.700 de locuri la drept, ştiinţe juridice, comunicare, studii politice şi au crescut locurile la instituţiile de învăţământ superior tehnic, inclusiv medicină.
„Din România în ultimii ani nu au plecat jurişti, nu au plecat comunicatori, nu au plecat specialişti în ştiinţe juridice. Au plecat 200.000 de ingineri şi 20.000 de medici. Faptul că a fost mărit numărul de locuri la stat la instituţii de învăţământ tehnice care scot ingineri, IT-işti, constructori nu cred că este cel mai rău lucru”, a spus Băsescu.
UPDATE ora 16.30 Autorii moțiunii pun o etichetă negativă pe tot sistemul românesc”, a răspuns ministrul Educației. Locurile nu au fost mutate dintr-un oraș în altul ci s-au dus în aceleași centre universitare”, a spus ministrul, precizând că vor continua să acorde peste 17.000 de locuri la licență universităților din consorțiul Universitaria.
”Solicit imperios o utilizare eficientă a locurilor din universități”, a spus Valentin Popa, el arătând că mai multe mii de locuri nu sunt utilizate de către universități, atât pentru licență cât și pentru master.
„Moţiunea este un demers politicianist, aspect evidenţiat de însuşi titlul neadecvat al moţiunii – ‘PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice’. Nu se susţine prin nimic faptul că PSD ar ‘vinde’ locurile în universităţi. Moţiunea este declarativ îndreptată împotriva ministrului Educaţiei Naţionale acuzat de partizanat politic în repartizarea locurilor bugetate la admiterea în învăţământul superior. (…) Sunt primul rector din România care în 2016, în mod public, (…) am reclamat alocarea din pix (n.r. – a locurilor în universităţi). Este pentru prima dată în 25 de ani când s-a fundamentat o alocare. Am reclamat ani de-a rândul necesitatea unei minime metodologii sau unei minime explicaţii legate de alocare”, a afirmat ministrul Popa, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple.
El a subliniat că „se irosesc” multe locuri bugetate la Universitatea Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai şi a solicitat un răspuns de la conducerile acestor universităţi.
„În universităţile menţionate sunt irosite peste 1.000 de locuri bugetate, peste 7.000 de studenţi masteranzi eligibili pentru a ocupa un loc bugetat în anul II de studiu plătesc taxe la diverse universităţi din România. (…) Guvernul alocă peste 100.000 de locuri bugetate pentru a fi atribuite studenţilor români, nu pentru a fi irosite de universităţi care anual primesc mai multe locuri bugetate decât pot susţine şi care doresc, an de an, conservarea acestei situaţii doar în folosul propriilor profesori şi ignorând interesul studentului şi absolventului. (…) Solicit public răspunsul conducerii celor două mari universităţi cu privire la nedreptatea majoră făcută atât propriilor studenţi, cât şi studenţilor din alte universităţi din ţară, care studiază cu taxă, dar care puteau beneficia de finanţare de la buget pe locuri irosite de acestea”, a mai spus Popa.
În textul moţiunii se arată că „Învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice.”
Senatorul USR Mihai Goțiu a afirmat că Opoziția îi cere oficial demisia sau demiterea ministrului Educației, Valentin Popa, pentru modul în care a decis alocarea locurilor bugetate pentru anul educațional 2018/2019, tăind sute de locuri de la universitățile de top din România și redistribuindu-le către clientela PSD.
”Când i-am solicitat să-mi prezinte metodologia pe care s-a bazat distribuirea locurilor bugetate, răspunsul a fost clar: ”nu a existat nicio metodologie!”. Pur și simplu așa a apreciat d-nul ministru tăietor de ”pambligi” și siluitor de frunte al limbii române. D-l Valentin Popa dovedește (dacă mai era cazul) că nu are ce căuta în fruntea Educației din România. Pentru că dacă vrei să faci rău unei țări, atunci ataci sistemul de educație al acesteia. Fără educație de performanță, în câteva generații condamni țara la sărăcie și stagnare”, a spus senatorul USR.
Universitatea din București a cerut, recent, demiterea ministrului Educației Valentin Popa, alăturându-se astfel demersului instituției de Universității din Cluj-Napoca.
Ambele universități au făcut mai multe demersuri pentru a atrage atenția cu privire la anomaliile în sistem pe care le produce alocarea cifrei de școlarizare pentru 2018-2019: plângeri la minister prin care cer emiterea unui nou act administrativ și o acțiune în instanță în ceea ce privește actul emis. Universitatea din Cluj-Napoca au încercat să atragă atenția cu privire la erorile din actul legislativ prin răspunsuri oficiale directe și publice, scrisori deschise și printr-o grevă japoneză.