Următorul termen de judecată după contestația procurorilor la decizia de eliberare condiționată a fost stabilit pentru 13 septembrie la Tribunalul Gorj. Practic, cazul va fi analizat de colegii mamei lui Dafinescu.
Mihai Dafinescu a fost condamnat la 4 ani, 6 luni şi 20 zile de închisoare cu executare după ce, în august 2020, în timp ce conducea un autoturism în oraşul Novaci, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a ieșit de pe carosabil și a lovit mortal o femeie, apoi a plecat de la locul accidentului.
Polițiștii l-au așteptat la poarta casei sale până a doua zi dimineață. El s-a prezentat în fața lor, împreună cu un avocat, la 11 ore de la producerea accidentului.
Tânărul a cerut acum eliberarea condiționată, susținând că a îndeplinit fracția obligatorie pentru a deveni eligibil. El execută pedeapsa în regim semideschis și a lucrat în detenție.
În motivarea deciziei Judecătoriei Craiova se precizează că „instanţa reţine că liberarea condiţionată înainte de termen reprezintă o şansă şi, având în vedere şi vârsta acestuia de 28 de ani, de faptul că se vorbește despre o persoană fără antecedente penale, de aspectul că petentul a stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale, considerată etapa de graţie în existenţa oricărui individ, perioada de maximă înflorire, dar când înţelepciunea necesară pentru a lua hotărâri remarcabile în ceea ce priveşte viitorul adeseori lipseşte, iar voinţa de afirmare şi putere generează convingerea că totul este accesibil şi nu vor exista momente critice, ajungându-se ca în astfel de situaţii să se rateze cele mai mari oportunități pe care le oferă viața, iar scenariul unei asemenea vârste nu se mai repetă şi, fără îndoială, şi-ar dori să poată întoarce timpul şi să excludă acea clipă fatidică ce a condus la o dramă care cu siguranţă l-a marcat pentru tot restul existenţei, instanţa apreciază că scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, iar perioada executată de condamnat prezintă garanţia integrării sociale a acestuia”.
De asemenea, instanța precizează că a luat în calcul faptul că tânărul „a stat în arest la domiciliu şi pe durata pandemiei, (…) iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare”.
Potrivit PRESShub, tânărul a mai avut probleme cu legea, în perioada decembrie 2015 – august 2020, fiind sancționat contravențional de 33 de ori pentru încălcarea regulilor de circulație.
Totodată, în 2019 a fost acuzat că și-a violat fosta iubită. A fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, apoi cazul a fost clasat, iar, potrivit presei locale, femeia și-a retras plângerea.
Foto: Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vale25 • 30.10.2023, 07:46
4 ani i-au dat pentru că a luat viața unui om???!!! Cât de "generoși" au fost colegii mamei!
andreea.online • 02.09.2023, 11:13
Eu propun ca formularea asta sa fie folosita si in cazul victimelor in floarea varstei, ca circumstanta agravanta pentru autor. Daca suntem empatici cu agresorul, sa fim si cu victimele, ca sa echilibram balanta - doar ni se repeta constant ca justitia e echitabila pentru toți.
cobra • 02.09.2023, 07:51
„a stat în detenție în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale” - motivare demnă de luat in seamă . A stat destul in detenție .. acum să meargă langă victimă.... fără cavou!