Mai mult, faptul că banii erau oferiți de bolnavi de cancer sau de rudele acestora, a amplificat gravitatea faptei.
Totodată, medicul a primit și interdicție de a profesa ca oncolog timp de cinci ani, după executarea pedepsei, inclusiv în mediul privat.
„Astfel, dincolo de imperativul respectării imaginii unui întreg sistem medical, instanța de control judiciar arată că, în condițiile date, persoanele care i-au oferit sume de bani inculpatei nu sunt persoane oarecare, ci chiar persoane deosebit de vulnerabile, care erau diagnosticate cu afecţiuni oncologice (iar credinţa populară îi făcea pe cei mai mulţi să fie convinşi că urmează să decedeze în scurt timp)”, a stabilit instanța.
De asemenea, judecătorii au motivat acordarea pedepsei de trei ani cu executare, față de 2 ani și șase luni cât pronunțase primă instanță, Tribunalul Suceava prin faptul că „Ababneh Dumitrovici Anca a primit sumele de bani fără nicio ezitare, deşi uneori protesta formal”.
„Ritmicitatea cu care a primit aceste sume de bani denotă că aceasta obţinea venituri suplimentare consistente”, este una din concluziile judecătorilor.
„Această conduită reprezenta un mod de viață”
În pronunțarea sentinței a atârnat greu și „faptul că inculpata a fost interceptată şi supravegheată timp de aproximativ 20 de zile lucrătoare şi că în fiecare zi a primit sume de bani sau bunuri, ceea ce a dus la concluzia că această conduită reprezenta un mod de viață”.
Judecătorii au mai precizat că „justificarea avocaților că inculpata nu a pretins şi solicitat în mod expres sume de bani nu schimbă datele problemei”.
„Legiuitorul a incriminat infracţiunea de luare de mită şi în modalitatea acceptării unui folos material de către funcţionar pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Așadar, ca să fii pus sub acuzare pentru luare de mită, este suficient să primești, nu neapărat să ceri”, arată judecătorii.
Aceștia au stabilit că prima pedeapsă (2 ani și 6 luni cu suspendare) reprezintă o măsură ineficientă, astfel încât se „impune majorarea cuantumului acesteia la un cuantum care să reprezinte o măsură de constrângere, dar şi un mijloc de reeducare eficient”.
Procurori: A luat mită de 280 de ori într-o lună
Fosta şefă a Secţiei Oncologie de la Spitalul Suceava a fost acuzată de procurori că a primit în mod repetat de la pacienţii bolnavi de cancer sau de la apropiaţii acestora atât bani, cât și produse alimentare.
Anchetatorii au stabilit inițial că, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, Anca Ababneh Dumitrovici a pretins şi a primit sume de bani, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei sau 50 de euro, dar şi produse – miere, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză – de la 64 de persoane, pacienţi bolnavi de cancer sau aparţinători ai acestora.
Ulterior, începând din 12 decembrie 2022 și până pe 19 ianuarie 2023, Ababneh a fost filmată primind bani sau pungi cu cadouri de 280 de ori.
Doctorița a fost arestată preventiv în ianuarie 2023 și a fost trimisă în judecată în noiembrie 2023. Anchetatorii au stabilit că medicul sucevean a luat mită chiar și de 29 de ori într-o singură zi.
FOTO: Monitorul de Suceava
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
rhadoo87 • 24.09.2024, 17:54
De la spaga in euro in libertate, o sa primeasca spaga in tigari la bucata in inchisoare