„Inculpata Miron Maria aprecia că noradrenalina prelungea suferinta pacienților săi, lipsind divinitatea de dreptul său absolut de a decide cu privire la viață și moarte”, se precizează în motivarea deciziei pronunțate pe 8 august de judecătoarea Cristian Andreea Alexandra.
„În cazul pacientului Militaru Marian (bărbatul de 54 de ani) inculpatele par a fi cele care au hotărât momentul decesului său, relevant fiind și că, în cazul în care inculpata Miron Maria ar fi reușit la data de 26.03.2024 să suprime viața victimei, aceasta nu s-ar mai fi trezit la data de 30.03.2024 pentru o ultimă întâlnire cu soția sa”, mai scrie în motivare.
În același document se precizează că „asistenții medicali au încercat din răsputeri menținerea în viață a pacienților în legătură cu care inculpatele decideau că sunt «de lăsat», în sensul compensării reducerii noradrenalinei pe injectomat cu introducerea unei alte fiole în perfuzie, tehnică aplicată inclusiv în cazul pacientului Militaru Marian”.
Totodată, asistenții medicali spun că, pentru a nu-și pierde locurile de muncă, încercau să ascundă compensarea noradrenalinei pentru că cele două doctorițe „le reproșau menținerea în viață a pacienților, în condițiile în care stabiliseră anterior că trebuie să moară”.
Potrivit judecătorului, „dacă inculpatele ar fi acționat din culpă sau ca urmare a incompetenței profesionale, orice modificare a ratei de administrare a noradrenalinei din injectomate s-ar fi regăsit în fișa de observație a pacientului, semnată/parafată și deci asumată de medici”. Însă modificările nu apar în fișa de observație a pacientului Militaru Marian.
Asistenții spun că „inculpatele le ordonau să treacă în acte valori maximale ale noradrenalinei, deși pacientul primea doze minimale”, iar „acționarea cu intenție a inculpatelor rezultă în mod evident și din modificarea ratelor de administrare pe injectomat în timpul orelor de vizită în sensul punerii lor în concordanță cu fișa de observație și reduse din nou la doza minimă după plecarea vizitatorilor”.
„Această împrejurare denotă nu doar că inculpatele cunoșteau efectele scăderii bruște ale dozei de noradrenalină asupra pacienților, dar și încercau în mod activ să ascundă modificările efectuate pentru a nu se expune unor eventuale consecințe penale ca urmare a plângerilor aparținătorilor. Or, această atitudine este incompatibilă în opinia judecătorului cu săvârșirea faptei din culpă sau neștiință profesională”, se mai menționează în motivarea deciziei de arestare.
Judecătorul consideră, în tot acest context, că „măsura arestării preventive este singura măsură care are aptitudinea la acest moment de a asigura buna desfășurare a procesului penal”, amintind și de faptul că medicul Maria Miron a șters unele probe pentru a „îngreuna desfășurarea urmăririi penale”.
Cele două doctorițe au fost arestate preventiv pentru 30 de zile joi, 8 august. Ele fuseseră reținute miercuri pentru 24 de ore, fiind acuzate de procurori de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
În acest caz a fost reținută și o asistentă, acuzată de mărturie mincinoasă, aceasta fiind plasată ulterior sub control judiciar.
Ancheta a început în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de Noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.
Corpul de Control al ministrului sănătății, cât și comisia spitalului și Colegiul Medicilor București au făcut atunci propriile anchete la finalul cărora au anunțat că nu au găsit nereguli.