Tetsuya Yamagami, un șomer în vârstă de 41 de ani, a fost identificat de poliție drept cel care l-a împușcat mortal pe Shinzo Abe în timpul unui discurs de campanie susținut vineri în orașul Nara.
Yamagami credea că Abe a promovat un grup religios căruia mama lui i-a oferit o „donație uriașă”, relatează agenția niponă de presă Kyodo, citând surse din rândul anchetatorilor. Bărbatul spune că mama lui a intrat în faliment din cauza aceste donații, mai precizează presa din Japonia.
În urmă cu câteva zile, poliția japoneză a confirmat faptul că asasinul lui Shinzo Abe purta „ranchiună” față de o anumită organizație, din care credea că făcea parte și fostul premier.
Apartenența mamei bărbatului la acest grup religios a fost confirmată de Tomihiro Tanaka, președintele filialei japoneze a Federației Familiei pentru Pace și Unificare Mondială, cunoscută sub numele de Biserica Unificării.
Tanaka a susținut o conferință de presă în care a precizat că nici Shinzo Abe, nici bărbatul care l-a împușcat nu erau membri ai bisericii și a promis că biserica va coopera cu poliția în cadrul investigației, dacă i se va cere să facă acest lucru.
Fără a dezvălui identitatea mamei lui Tetsuya Yamagami sau suma pe care aceasta a donat-o pentru Biserica Unificării, Tomihiro Tanaka a precizat că femeia s-a alăturat pentru prima dată bisericii în jurul anului 1998, dar a încetat să participe activ între 2009 și 2017.
În urmă cu aproximativ doi sau trei ani, ea a restabilit comunicarea cu membrii bisericii și în ultima jumătate de an a participat la evenimentele aproximativ o dată pe lună, a mai spus el.
Fostul premier japonez a fost prezent în septembrie 2021 la un eveniment găzduit de o organizație afiliată acestei biserici. Abe a ținut atunci un discurs în care a lăudat munca pentru pace în peninsula coreeană, potrivit site-ului bisericii.
Ce este Biserica Unificării
Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 de reverendul Sun Myung Moon. Cunoscută pentru nunțile în masă în care mii de cupluri se căsătoresc simultan, biserica predă o teologie creștină unică, potrivit Enciclopediei Britannica.
Născut în 1920, Moon a fost crescut în biserica prezbiteriană, care în cele din urmă l-a excomunicat pentru erezie. El a susținut că a avut, în adolescență, o viziune și că a fost însărcinat să ducă la bun sfârșit lucrarea lui Iisus. Așa a început să predice, pentru ca apoi să înființeze Biserica Unificării.
La sfârșitul anilor 50, biserica s-a răspândit în Occident, iar în anii 70 a fost identificată ca un „cult”.
La finalul anilor 60, Moon, care vorbea fluent japoneza, a lansat o campanie politică anticomunistă în Japonia și a construit relații cu politicienii japonezi, potrivit publicațiilor bisericii.
Biserica este prezentă în peste 100 de țări. Potrivit lui Tomihiro Tanaka, aceasta are aproximativ 600.000 de membri în Japonia, din 10 milioane la nivel global.
În 1994, la împlinirea a 40 de ani de la întemeierea bisericii, Moon a anunțat formarea Federației Internaționale pentru Pace Mondială, care și-a asumat multe dintre funcțiile îndeplinite anterior de biserică. Sun Myung Moon a murit în 2012.