Decizia a fost luată de Consiliul Muncipal, după ce, încă de anul trecut, locuitorii din Arnhem le-au atenția politicienilor asupra problemelor pe care le-ar crea lucrătorilor migranți sezonieri cazați în clădiri din cartierele capitalei regiunii Gelderlander, estul Olandei.
”Subminează coeziunea socială”
Spre exemplu, rezidenții din cartierul Elderhof, unde casele unifamiliale sunt închiriate pentru muncitorii migranți sezonieri din Polonia și Bulgaria care lucrează pentru companii din regiune, au reclamat că ”aceștia ne produc neplăceri și chiar subminează coeziunea socială din cartier”.
Probleme similare au fost raportate și locuitorii din De Laar-West, unde cei mai mulți chiriași migranți sunt români.
Angajații sezonieri nu au nici o legătură cu viața din cartierele olandezilor, reclamat localnicii, iar concluzia celor care au declanșat ancheta socială a fost că ”acest tip de cazare pentru muncitorii migranți sezonieri trebuie să se termine fiindcă este vorba despre stiluri de viață puternic conflictuale. În plus, ei ignoră reclamațiile făcute de rezidenții orașului”.
Arnhem are 160.000 de locuitori și este traversat de Rin.
”Aruncă gunoiul pe jos și ne ține treji toată noaptea”
Această problemă nu se găsește numai în Arnhem, ci în aproape toate orașele și satele, majoritatea muncitorilor migranții își trăiesc propriile vieți, nu au nicio legătură cu cartierul, le displace totul și fac doar ceea ce le place
Reclamații ale locuitorilor din Arnhem:
Unii muncitori migranți aruncă grămezi sacii de gunoi pe stradă, nu respectă regulile de circulație și te țin treaz toată noaptea.
Reclamații ale locuitorilor din Arnhem:
Ce se va întâmpla cu cei care au închiriat
- va fi pus la dispoziție un plan de zonare pentru inspecție, în care închirierea de camere din oraș va fi supusă unor reguli mai stricte, cu acordul consiliului municipal.
- Va fi introdus un permis special pentru chiriași și un acord din partea celor care închiriază că nu vor mai închiria către muncitori sezonieri.
Cum se apără autoritățile de acuzațiile de discriminare: cei cu contracte valabile rămân pe loc, caută locuințe în alte părți
Măsura este considerată discrimatorie, susțin mediile sindicale din Olanda, însă autoritățile din Arnhem spun că muncitorii sezonieri migranți care ocupă un spațiu la momentul luării deciziei nu vor fi evacuați și vor rămâne pe loc și afirmă că căuta alături de companiile angajatorare și municipalitățile din regiune alte locuințe pentru ei.