Potrivit ministrului, noua lege a pensiilor nu are ca principal criteriu longevitatea în câmpul muncii, recalcularea bazându-se pe principii clare, pe care pensionarii le vor înțelege odată cu trecerea timpului.
„Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii. A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuția de asigurări sociale și are cea mai mare pensie din România”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Cum se recalculează pensiile
În continuare, Simona Bucura-Ionescu a precizat că toate persoanele beneficiază de pensii recalculate în funcție de punctele de contributivitate, la care se adaugă cele de stabilitate.
„Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare. Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare”, a explicat ea.