Veneția a luat decizia de a reduce capacitatea gondolelor. Prin urmare, în loc de șase pasageri, acestea vor putea transporta de acum doar cinci. Motivul din spatele acestei decizii?
În ultimii 10 ani, greutatea turiștilor a crescut considerabil și decât să ne chinuim să-i urcăm în ambarcațiune, mai bine limităm numărul lor.
Andrea Balbi, președintele Asociației Gondolierilor din Veneția, pentru CNN:
Decizia se va aplica bărcilor de mici dimensiuni din Veneția, care coboară pe canalele foarte înguste.
Numărul maxim de ocupanți ai gondolelor mai mari, folosite mai ales ca taxiuri peste Canalul Mare, a fost însăși el redus, de la 14 la 12 persoane.
Președintele Asociației Gondolierilor din Veneția a spus că o greutate mai mare înseamnă că gondolele iau apa, ceea ce îngreunează navigarea gondolierilor pe canale.
”Să vâslești cu peste jumătate de tonă de turiști la bord e periculos”
Raoul Roveratto, președintele asociației de gondolieri înlocuitori (cârmaci mai puțin experimentați), felicită decizia autorităților.
Când vin turiști din unele țări, este ca și cum ai încărca barca cu bombe, iar coca se scufundă și intră apă. Să vâslești cu peste jumătate de tonă de turiști la bord este periculos.
Raoul Roveratto:
În prezent, în Veneția sunt autorizați 433 de gondolieri și 180 de înlocuitori, dar municipalitatea a redus recent numărul de gondole în serviciu, din cauza pandemiei și a scăderii bruște a numărului de turiști.
Gondolierii din Veneția trebuie să susțină un examen riguros pentru a obține licența sau să folosească dreptul ”moștenit” din tată în fiu.
Nu este primul grup de lucrători din industria turistică care operează modificări în funcție de greutatea clienților.
În 2018, Grecia a interzis turiștilor supraponderali să călărească pe măgarii de pe insula Santorini, după ce activiștii s-au plâns că animalele suferă răni la nivelul coloanei vertebrale.