Grecia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda, Norvegia și Elveția au intenționat să boicoteze marea finală Eurovision din 11 mai.
Megascandalul a fost evitat cu doar 25 de minute înainte de ultimul act al concursului muzical. „Am dezbătut până în ultima secundă dacă ar trebui să ne retragem”, a confirmat Magnus Børmark (41 de ani), chitaristul trupei norvegiene Gåte.
„Israelul a folosit Eurovision ca instrument politic”
„În principiu, a fost vorba despre faptul că Israelului i s-a oferit oportunitatea de a folosi Eurovision ca instrument politic”, a completat Børmark. Artistul a confirmat că nu a putut participa la parada drapelului, la repetiția organizată cu o zi înainte de concurs, din cauza unei întâlniri de urgență cu organizatorului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU).
La repetiție au lipsit și Maria Satti (37 de ani, Grecia), irlandeza Bambie Thug (31 de ani) și starul elvețian Nemo.
„Presiunea asupra lui Nemo a fost enormă, s-a simțit incapabil din punct de vedere emoțional să ia parte la repetiție”, a explicat, într-o reacție oficială, radiodifuzorul elvețian SRF.
În martie, Nemo și alți artiști europeni au cerut încetarea focului în Fâșia Gaza și, în același timp, eliberarea tuturor ostaticilor Hamas.
Nemo: „Au fost diverse incidente în spatele scenei”
„Nu vreau să mai comentez, nu cred că este de nici un folos în acest moment”, a spus starul elvețian, într-un interviu acordat Der Spiegel. Totuși, Nemo confirmă că au existat „diverse incidente în spatele scenei”. Ele sunt încă anchetate de EBU.
Israelul s-a calificat în finala Eurovision, în ciuda protestelor propalestiniene cu mii de oameni de la Malmö.
Nu doar pe străzile din Malmö au avut loc proteste împotriva Israelului. Publicul a huiduit-o pe israelianca Eden Golan (20 de ani). De asemenea, colegii artiști au căscat sau și-a pus steagul țării lor în cap, în timp ce Golan a vorbit la o conferință de presă.
De altfel, după finală, delegația Israelului de la Eurovision i-a acuzat pe alți concurenți de „ură”
Potrivit VG, Elveția s-a numărat printre țările care s-au plâns de comportamentul delegației israeliene în culise.
Yves Schifferle, liderul delegației SRF, a precizat că „au fost unele acte în culise care au produs discuții cu EBU cu privire la anumite etichete în culise”.
Concursul Eurovision 2024, organizat la Malmö, în Suedia, a fost câştigat de Elveţia, prin Nemo, 24 de ani, cu melodia „The Code”. Artistul a spart trofeul, a primit „unul de rezervă, doar pentru ședința foto”, dar a declarat că nu a mai primit altul în schimb și încă îl așteaptă.
Pe numele lui complet Nemo Mettler, tânărul de 24 de ani este non-binar. România nu a participat la această ediție a concursului muzical european.
Reprezentantul Olandei, Joost Klein, a fost exclus din finala concursului Eurovision, după o plângere a unui membru al echipei de producţie.
Foto: Profimedia
eugbor61 • 29.05.2024, 06:38
Toate imperiile s-au prabusit in momentul in care moralitatea a luat-o razna! Europa se afla in acest moment. Ne ducem de rapa incet incet, strigand in gura mare ce bine este sa fii progresist. Democratia se sinucide Political corect!
Goliat22 • 28.05.2024, 17:54
Cinstea, morala,corectitudinea...aceste calități vor fi considerate infracțiuni. Mai multe drepturi au infractorii ,analfabeții, lașii...*** vor deveni normalul în societate... păcat...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Abiatar • 28.05.2024, 17:40
Si de ce n au facut o? Invidia ii mamaca pe unii pana in maduva oaselor, melodia Israelului a fost printre cele mai bune