”Nu vom dormi vreodată. Nu vom renunța vreodata”, a justificat decizia editorială directorul săptămânalului, Laurent ”Riss” Sourisseau, în ajunul începerii procesului atentatului din 7 ianuarie 2015, în urma căruia au fost uciși 12 oameni.
Noul număr, care va cuprinde caricaturile, va fi lansat în print miercuri.
Cele 12 desene, publicate inițial de cotidianul danez Jyllands-Posten, pe 30 septembrie 2005, apoi de Charlie Hebdo, în 2006, îi arată, între altele, pe profet purtând o bombă pe turban și un personaj înarmat cu un cuțit flancat de femei îmbrăcate în negru.
”Ne-a fost deseori cerut, după ianuarie 2015, să producem alte caricaturi cu Mahomed. Am refuzat întotdeauna, nu pentru că ar fi interzis, legea ne permite să facem asta, ci pentru ca era necesar un bun motiv pentru asta, un motiv care are sens și care aduce ceva în dezbatere”, a explicat redacția publicației.
Echipa a completat și a precizat motivul deciziei editoriale: ”Să republicăm în saptămâna începerii procesului atentatelor din ianuarie 2015 aceste caricaturi ni se pare indispensabil”.
Cum s-a desfășurat atacul de la Charlie Hebdo
Pe 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au intrat în redacția din Paris a săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, unde se desfăşura o şedinţă editorială. Ei au amenințat cu arma o jurnalistă a revistei, pentru a putea pătrunde în redacție. Cu arma îndreptată spre capul ei, femeia a introdus codul care a deschis ușa teroriștilor. Masacrul a început imediat. Cei doi fraţi franco-algerieni au deschis focul şi au ucis opt membri ai redacţiei, un paznic, un angajat al redacţiei şi un vizitator. Printre cei decedați s-au numărat și cei mai cunoscuți membri ai Charlie Hebdo – Cabu, Charb, Wolinski și Tignous.
Ei s-au întors apoi la mașina cu care veniseră și au deschis focul asupra unui polițist care a încercat să-i oprească. Ulterior, s-au apropiat de acesta, care era rănit și întins pe trotuar, și l-au împușcat mortal de la mică distanță.
“L-am răzbunat pe profetul Mahomed!”, au urlat ei de mai multe ori pe străduța pe care se afla sediul publicației, care anterior publicase mai multe caricaturi cu profetul Mahomed.
Abia după două zile de la atac, cei doi frați au fost localizați și reținuți într-un complex industrial din apropierea aeroportului Charles de Gaulle, după ce au reușit de mai multe ori să scape de poliție.
La o săptămână de la atentate, Charlie Hebdo a lansat un nou număr, care a fost cumpărat de milioane de oameni. Mai precis, au fost publicate 7 milioane de copii. De obicei, tirajul nu depășește 60.000 de exemplare.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!