Spania se confruntă cu cel de-al treilea val de căldură, așa că mulți ar dori să se poată răcori cu sucuri și cocteiluri pline cu cuburi de gheață
Însă „No hay hielo” (n.r. – Nu avem gheață) a devenit un anunț comun în Madrid ori Barcelona, Ibiza sau Mallorca.
În hoteluri, baruri sau supermarketuri nu mai sunt cuburile de gheață atât de necesare într-o perioadă cu călduri toride.
Unele lanțuri de supermarketuri au raționalizat gheața. La „Mercadona”, clienții pot cumpăra maximum cinci pungi, la „Consum” – doar două!
Potrivit informațiilor din industrie, cererea de cuburi de gheață a crescut de la patru la opt milioane de kilograme pe zi în timpul verii. Prin urmare, producția zilnică nu este suficientă pentru a acoperi cererea.
Doar două milioane de cuburi de gheață sunt produse în fiecare zi. Iarna și primăvara nu s-au produs stocuri din cauza prețurilor mari la electricitate care au făcut imposibilă depozitarea. În plus, există costuri mari de transport. Prețurile la gheață au crescut de șase ori.
Antreprenorul Miguel Gavira, supranumit „Rey del Cubito” (n.r. – „regele cubului de gheață”) deoarece firma sa deține o cotă de peste 20 la sută pe piața internă, spune că „ce e rău urmează să vină. Următoarele săptămâni vor fi dramatice”.
Este foarte posibil ca și cuburile de gheață să rămână insuficiente până în septembrie. Insulele Canare au anunțat că vor să trimită zilnic 15.000 de saci de cuburi de gheață în Spania continentală, pentru a ușura măcar situația.
Foto: captură Antena3.com