Aici intră în scenă Motorola, care a copiat atât de mult designul iPhone încât poți să zici că modelul Motorola One este, practic, un „iPhone cu Android”.

Libertatea a testat telefonul, iar acum vă prezentăm ce am descoperit.

Modelul a fost prezentat în vară, la ediția din acest an a târgului de electronice IFA, de la Berlin.

Designul strigă „iPhone” prin toți porii

Imediat ce scoți terminalul din cutie îți dai seama că acesta este conceput cu eficiența în minte. În primul rând, am fost uimit să văd că acesta are o ramă de metal, iar spatele este din sticlă.

Toate detaliile strigă „iPhone”, inclusiv infamul notch de pe display.

Găsești pe el un singur port USB-C, dar nu și mufa audio. Cele două camere sunt așezate vertical, întocmai ca la ultimele generații de iPhone.

Ecran HD, ca la iPhone XR

Ecranul Max Vision HD + are 5,9 inchi, format 19:9 și rezoluție de 1.520 x 720 pixeli. Acest lucru nu mă încântă în particular și cred că la mărimea asta ar fi trebuit să fie măcar Full HD, adică mult mai mare.

În utilizarea de zi cu zi nu m-a deranjat prea tare acest lucru, singurele probleme fiind cu rezoluția pe YouTube și Netflix, unde detaliile nu sunt foarte clare. Dacă vă uitați mult la conținut video pe mobil, atunci ați putea să îl evitați pentru opțiuni mai bune.

Pe de altă parte, ecranul este de o foarte bună calitate. Nici nu îți dai seama de rezoluția mică fără să intri pe site-uri video, iar luminozitatea acestuia este foarte mare. Atât de mare încât l-am ținut mereu cam pe la un sfert din cât putea duce.

Cât despre rezoluție, dacă a fost trecută cu vederea și în cazul Apple, cu atât mai mult merită și Motorola un respiro având în vedere că terminalul este mult mai ieftin.

Vine chiar și cu Gorilla Glass, astfel că oferă ceva protecție. Totuși, sticla e sticlă și cel mai bine e să îl protejezi. Iar la acest capitol, Motorola trebuie felicitată pentru faptul că are o carcasă de plastic. Este ieftină, dar mai bine să fie decât să n-ai și să regreți.

Performanță surprinzător de bună

Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 625 cu opt nuclee. Mărturisesc că acesta a fost una dintre cele mai plăcute surprize deoarece, chiar dacă este de gamă medie, este foarte performant.

Eu folosesc de obicei un Samsung Galaxy S7 Edge, care a fost vârf de gamă la vremea lui, iar Motorola One deschidea aplicațiile mai rapid.

Gadgetul vine cu 4 GB de memorie RAM, 64 GB pentru memoria internă și slot de card MicroSD pentru extinderea acesteia.

Mai mult, am constatat că modelul meu era și dual-SIM, astfel că poți să instalezi atât un slot de memorie, cât și două cartele în același timp.

Camera foto, cu facilități pentru tineri

Motorola a mai inclus și un sistem de camera duală inteligentă de 13 megapixeli în spate și o cameră de 8 megapixeli pentru selfie-uri și apeluri video.

Smartphone-ul poate realiza clipuri 4K, ceea ce este o performanță la acest preț, însă pozele nu ies foarte bine. Mai exact, deși par frumoase, acestea au mult zgomot de fond imediat ce faci un pic de zoom.

Sincer, nu știu la ce folosește a doua cameră, pentru că fotografiile nu sunt decât acceptabile. Camera este, de altfel, o problemă veche a Motorola, iar inginerii companiei nu par să fi găsit niciun răspuns la ea.

Partea bună este că aplicația de cameră include acum o serie de funcții foarte populare între tineri, precum Cinemagraph, astfel că poți crea tot soiul de meme animate pe care să le trimiți pe Instagram și Snapchat.

De asemenea, camera frontală are un mod portret, care izolează și blurează background-ul, astfel că poți realiza selfie-uri foarte bune. În fapt, camera din față este mult peste ce te-ai aștepta.

Baterie imensă

Bateria este de 3.000 mAh, ceea ce, cuplată cu rezoluția slabă a ecranului, înseamnă o durată de viață stelară. La o utilizare destul de intensivă, bateria rezistă trei zile, ceea ce e imens!

Mai mult, când bateria este la un nivel scăzut, poate fi încărcată rapid. În doar 20 de minute de încărcare, tehnologia TurboPower poate acumula destulă energie cât pentru 6 ore de folosire.

În cutie se găsește încărcătorul și un cablu USB-C, nu însă și căști, astfel că nu este recomandat pentru audiofili sau cei care au deja căști de valoare în dotare, dar nu pot să le folosească din lipsa mufei.

Senzorul de amprentă, senzațional de rapid

Senzorul de amprentă se află în spate și cuprinde logo-ul Motorola în el. În fapt, senzorul este atât de rapid încât te-ai aștepta ca acesta să se afle pe modele mult mai scumpe.

Din practică, până acum cei mai rapizi senzori îi au Huawei și Honor, care este tot un subrand al Huawei.

L-am testat comparativ cu un Huawei Mate 10, vârful de gamă de anul trecut al chinezilor, și face față extrem de bine.

Android One de la Google, un avantaj imens

Unul dintre motivele pentru care Motorola One este atât de rapid este faptul că rulează sistemul de operare Android One. Mai exact, este vorba de Android 8.1 Oreo.

Însă datorită faptului că face parte din programul Android One, acesta va primi update-uri și patch-uri de securitate direct de la Google.

Alături de acesta se găsesc celebrele facilități Moto Actions și Moto Display de la Motorola.

În cazul Moto Actions, poți face anumite gesturi cu telefonul iar acestora le corespunde o anumită funcție. Dacă te prefaci că tai ceva de două ori cu toporul, se aprinde lanterna. Dacă răsucești mâna în care îl ții tot de două ori se pornește camera.

În privința Moto Display, această facilitate funcționează astfel: dacă telefonul este lăsat pe masă și te întinzi să îl iei, automat acesta îți arată notificările.

Prețul variază

Prețul pe care l-am găsit eu este de 1.399 lei la evoMAG, însă reprezentanții Motorola spun că prețul recomandat este de 999 de lei, urmând să fie disponibil la promoție la Altex și Media Galaxy.

La 999 de lei este practic de patru ori mai ieftin decât un iPhone XR, astfel că poate fi achiziționat de către consumatorii care sunt atenți la bani, fără a sparge vreo bancă de organe.

Pe de altă parte, la 1.399 lei, deja intri la altă categorie de preț, iar lipsa unui ecran Full HD și a unei camere mai performante nu justifică acest lucru.

Inițial, în vară, Motorola a anunțat că prețul la care va fi comercializat va fi de 300 de euro.

În aceeași gamă de preț se găsește Xiaomi Mi A2, tot cu Android One, versiunea 2018 a Samsung Galaxy A6, Nokia 6.1, Sony Xperia XA2. LG Q7 sau Huawei P20 Lite.

Motorola este acum parte a grupului chinez Lenovo.

Pro:
– design premium
– performanță foarte bună
– baterie care ține foarte mult
– senzor de amprentă rapid
– Android One, direct de la Google

Contra:
– ecranul este doar HD, nu Full HD
– camera principală este slăbuță
– prețul, dacă depășește 1.000 de lei

Urmărește-ne pe Google News