Mouse-ul este unul dintre principalele elemente de hardware ale unui computer, care permite efectuarea operațiunilor de introducere a unor informații în calculator.
Cuprins:
Deși milioane și milioane de utilizatori din lume îl folosesc zilnic, puţini dintre aceștia știu cum a apărut mouse-ul, cum a evoluat acesta până în zilele noastre și ce avantaje sau dezavantaje prezintă.
Ce este un mouse de computer?
Mouse-ul este acel dispozitiv – cu fir sau wireless – al unui sistem informatic pe care îl folosim pentru a putea controla așa-zisul cursor pe monitorul computerului și pentru a efectua în acest fel diverse comenzi.
Practic, cu ajutorul mouse-ului se pot lansa programele instalate pe calculator, se selectează elemente pe ecran sau se poate efectua operațiunea „drag & drop”, etc. Toate acestea se fac prin mișcări cu mâna ale mouse-ului pe suprafețe plane și apăsarea celor trei butoane ale dispozitivului.
Utilizarea mouse-ului poate interacționa cu ușurință cu funcționalitatea computerului selectând, făcând clic, trăgând și derulând în interiorul documentelor.
Cine a inventat mouse-ul de computer?
Ideea unui dispozitiv care să urmărească mişcările mâinii a apărut în anul 1952, atunci când Tom Cranston, Fred Longstaff şi Kenyon Taylor au inventat primul astfel de aparat.
A fost atunci vorba despre un proiect secret al marinei canadiene, care era folosit într-un sistem complicat prin care erau adunate date despre poziţia navelor.
Brevetul mouse-ului pentru computer îi aparține omului de știință de la Institutul de Cercetare din Stanford (SUA) Douglas Engelbart, care a construit un prototip în urmă cu aproape șase decenii.
Invenţia a făcut parte dintr-un amplu proiect al lui Engelbart prin care se dorea îmbunătăţirea intelectului uman în interacțiunea cu computerele.
Cum arăta primul mouse de computer?
Primul „șoarece” din istorie era o cutie de lemn rudimentară, sub care se găsea o rolă. Dispozitivul utiliza o rotiță pentru a putea fi mișcat pe o suprafață plană și avea un singur buton.
În interiorul cutiei, Engelbart montase un angrenaj de foarte mici dimensiuni care primea de la rotiță mișcările acesteia, iar semnalul mecanic era transformat în semnal electric.
Mouse-ul l-a ajutat pe cercetătorul american să arate felul în care fișierele de tip text puteau fi decupate, copiate și replicate, dar și noi metode de utilizare a rețelelor de computere. Inventatorul a primit brevetul US3541541 abia șapte ani mai târziu.
În limba română, cuvântul mouse înseamnă șoarece. Engelbart i-a dat această denumire datorită formei eliptice a dispozitivului, precum și a firului din spatele acestuia care semăna cu o codiță de șoricel.
Câte tipuri de mouse de computer există?
De-a lungul timpului, mouse-ul a evoluat ca formă și ca tehnologie. Există trei tipuri de mouse, și anume:
Mecanic – este construit cu un „trackball” dedesubt și cu senzori mecanici care permit mișcarea ușoară a „șoarecelui” în toate direcțiile;
Optomecanic – este similar cu mouse-ul mecanic, însă folosește mai degrabă senzori optici decât mecanici pentru a detecta mișcarea „trackball”-ului;
Optic – cel mai scump mouse de pe piață utilizează un laser pentru a detecta mișcarea, nu are părți mecanice și este cel mai precis.
Vezi și cum găsești parolele ascunse și salvate în Windows
Avantajele și dezavantajele folosirii unui mouse de computer
Folosirea unui mouse de computer poate avea avantaje, însă la fel de bine poate prezenta și unele dezavantaje. Iată-le pe cele mai importante:
AVANTAJE
- Este ușor de utilizat și de manevrat.
- Acțiunile de „scroll” și de „drag & drop” se realizează foarte ușor.
- Lucrezi mai rapid cu un mouse.
- Este foarte ușor de învățat cum să folosești un mouse.
- Asigură o precizie mare.
- Este ușor de transportat.
DEZAVANTAJE
- Necesită spațiu suplimentar pe birou/masă.
- Nu poți introduce date text în computer.
- Un calculator poate fi pe deplin operațional și fără mouse.
- Nu se poate folosi pentru editarea unor părți dintr-un document, deci utilizarea sa este limitată.
- Există multe alternative la mouse: ecran tactil, stilou, joystick sau trackball.
- Nu poate fi folosit cu toate sistemele de operare. Este cazul sistemelor MS Dos, Linus și Unix.