„Putem şi trebuie să combatem mpox împreună”, a spus Hans Kluge, director regional al OMS Europa, într-o conferință de presă.

„Aşadar, vom alege să punem sistemele existente să controleze şi să elimine mpox la nivel global? Sau vom intra din nou într-un alt ciclu de panică şi neglijare? Modul în care răspundem acum şi în anii care urmează se va dovedi un test critic pentru Europa şi omenire”, a adăugat el.

Mpox, o infecţie virală care cauzează leziuni cu puroi şi simptome asemănătoare gripei, are de obicei forme uşoare, dar poate fi şi letală.

OMS a declarat pe 14 august epidemia de mpox o urgenţă de sănătate globală, cel mai ridicat nivel de alertă sanitară, în urma unei creşteri a cazurilor în Africa Centrală.

Varianta clada 1b a mpox a declanşat temeri globale întrucât pare să se răspândească mai uşor decât prin contactul apropiat obişnuit. Un caz de infectare cu această variantă a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia, iar tulpina este asociată cu o epidemie în creştere în Africa.

Hans Kluge a spus că atenţia asupra noii variante clada I oferă o şansă Europei de a se reconcentra asupra variantei clada II şi de a oferi o mai bună asistenţă sanitară publică şi supraveghere.

Circa 100 de noi cazuri de infectare cu tulpina mpox din clada II sunt raportate în regiunea Europei în fiecare lună, a adăugat Kluge.

Urmărește-ne pe Google News