Lovirea de marți, 14 martie, a unui astfel de model deasupra Mării Negre, de către un avion rusesc, a stârnit temeri privind o escaladare a conflictului din Ucraina. Întâlnirile apropiate dintre aeronavele occidentale și cele rusești nu sunt neobișnuite, dar incidentul de marți ridică miza, deoarece a determinat oficialii americani să fie nevoiți să prăbușească drona în mare.
Ce este MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper este o aeronavă mare fără pilot produsă de un companie militară, General Atomics. Este operat de la distanță de o echipă de două persoane, formată dintr-un pilot și un membru al echipajului de zbor care operează senzori și ghidează armele.
Aeronava are 11 metri lungime și o anvergură a aripilor de peste 22 de metri. Forțele aeriene americane spun că utilizarea sa principală este ca „un activ de colectare de informații” și are o „capacitate unică de a efectua” lovituri de precizie împotriva „țintelor de mare valoare și sensibile la timp”. Reaper poate transporta până la 16 rachete Hellfire, echivalent cu capacitatea de încărcare utilă a unui elicopter Apache.
Reaper, ca și alte drone, poate să zboare la o altitudine de până la 15.000 de metri și pot zăbovi peste ținte timp de aproximativ 24 de ore, făcându-le utile pentru misiunile de supraveghere. În mod crucial, toate acestea se întâmplă cu un echipaj de zbor care rămâne în Statele Unite, departe de pericol.
De exemplu, pe parcursul anului 2018, dronele MQ-9 Reapers au zburat în total 325.000 de ore pentru forțele aeriene americane, 91% dintre acestea fiind în sprijinul operațiunilor de luptă.
Cât de comune sunt aeronavele fără pilot?
Dispozitive de zbor fără pilot au fost utilizate în mod regulat din 1995, când predecesorul lui Reaper, Predator, a fost folosit în sprijinul atacurilor aeriene ale NATO în Serbia. Predator a câștigat notorietate în timpul războaielor din Irak și Afganistan, unde și-a câștigat reputația de a provoca un număr mare de victime civile în așa-numitele „lovituri de precizie”.
Predator a fost retras în 2017, când Reaper a devenit principalul avion fără pilot al forțelor aeriene americane.
Utilizarea dronelor este acum atât de răspândită încât până în 2017, forțele aeriene americane aveau mai multe locuri de muncă pentru operatorii de drone decât orice alt tip de pilot. La acel moment existau 1.000 de piloți de drone, comparativ cu 889 de aviatori care pilotau avioanele de transport C-17 și 803 care pilotează avioanele de luptă F-16.
Cum se folosesc aeronavele fără pilot?
Dronele Reaper desfășurate de SUA în regiunea Mării Negre sunt folosite doar pentru supraveghere. Cu toate acestea, anul trecut, presa americană a raportat că forțele aeriene americane se gândeau să vândă drone Reaper mai vechi Ucrainei. Preocupările legate de transferul de tehnologie sensibilă și pericolul ca unele să fie doborâte au dus la o oprirea acestor discuții.
Utilizarea dronelor în afara zonelor de război – care a crescut în perioada fostului președinte american Barack Obama – a fost controversată. Potrivit Biroului de Jurnalism de Investigație (BIJ), au avut loc un total de 563 de lovituri, în mare parte cu drone, în Pakistan, Somalia și Yemen în timpul celor două mandate ale lui Obama, comparativ cu 57 de lovituri sub conducerea lui George W Bush. BIJ a estimat că au fost uciși între 384 și 807 de civili.
În 2019, Donald Trump, a revocat o dispoziție din epoca Obama, care impunea serviciilor de informații americane să publice numărul de lovituri efectuate cu drone în afara zonelor de război, iar utilizarea aeronavelor fără pilot a crescut și mai mult în timpul președinției sale. Cercetările efectuate de BIJ au descoperit că au avut loc 2.243 de lovituri cu drone în primii doi ani de administrație Trump, comparativ cu 1.878 în cei opt ani de președinție a lui Obama.
Generalul iranian Qasem Soleimani, liderul temutelor forțe Quds, a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 după un atac cu o dronă MQ-9 Reaper în Irak, în apropiere de Aeroportul Internațional Baghdad.
Ce țări folosesc drone Reaper?
SUA este de departe cel mai mare cumpărător de drone Reaper. Potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului american, forțele aeriene au contractat 366 de drone Reaper din 2007, la un cost mediu de 28 de milioane de dolari.
Aceste drone sunt desfășurate inclusiv în România, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. De altfel, un înalt oficial militar american a declarat că drona americană a decolat de la baza sa din România, marți dimineață, pentru o misiune de recunoaștere programată în mod regulat.
Marea Britanie a folosit, de asemenea, Reaper și predecesorul său Predator, în sprijinul operațiunilor sale. Britanici au în prezent nouă drone Reaper active.
La fel ca SUA, Marea Britanie și-a accelerat utilizarea dronelor Reaper în ultimul deceniu. În patru ani de război împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, în perioada 2014-2018, Regatul Unit a desfășurat drone Reaper în peste 2.400 de misiuni – aproape două pe zi.
Franța, Italia, Spania, India, Japonia și Olanda operează, de asemenea, drone Reaper.
Multe alte țări au desfășurat drone de diferite modele. Pakistanul și Turcia și-au dezvoltat propriile programe, Turcia utilizând drone în mare măsură împotriva grupărilor kurde din propria țară și nordul Irakului.
China a început să vândă către o serie de țări propriile drone, printre care Emiratele Arabe Unite, Egipt, Nigeria, Arabia Saudită și Irak, deși nu toate țările au reușit să implementeze ceea ce a cumpărat.