Războiul este departe de a se fi încheiat, iar acest lucru încă provoacă neliniște în rândul multor români. De ceva vreme în țara noastră a apărut o afacere profitabilă cu rații militare pe care românii se înghesuie să le cumpere de teama unei eventuale situații de criză alimentară fără precedent.

Aceste pachete au devenit foarte repede un produs din ce în ce mai vândut în magazinele de la noi nu doar în rândul românilor, ci și în rândul refugiaților ucraineni ajunși în România. Aceștia le iau pentru a le trimite celor rămaşi în Ucraina fără mâncare.

Așadar, ce reprezintă MRE-rațiile militare, ce conțin ele și care este data de expirare îți vom spune în articolul de față.

Ce este un MRE?

MRE este un acronim pentru Meal Ready-to-Eat, care se traduce prin Mâncare Gata de Mâncat. În momentul de față, acestea reprezintă principala rație individuală operațională care este folosită de către soldații din armata americană.

Rațiile militare de urgență au fost produse pentru prima dată la începutul anilor 1980 de către Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii.

De-a lungul timpului, în încercarea de a menține soldatul hrănit și sănătos, americanii au rafinat meniurile și au adăugat noi gusturi. Resaponsabilii din armata SUA urmăresc creșterea cantității de MRE care este consumată de fapt.

Acest concept alimentar a fost gândit în special pentru situațiile de urgență. Nu este nevoie de apă pentru a le găti sau de farfurii ori ustensile, ci pur și simplu se scot din ambalaj și se consumă direct.

MRE este un acronim pentru Meal Ready-to-Eat, care se traduce prin Mâncare Gata de Mâncat

Ce conține un MRE?

MRE sunt gândite ca mese complete, care furnizează necesarul nutrițional de care un soldat are nevoie pe front și care cântăresc de obicei 100 de grame. Ele sunt concepute astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu, să fie ușor de transportat.

Meniul clasic include supă, un fel principal (tocană sau spaghete), garnitură (cartofi, orez, porumb, etc.), pâine sau cracker, unt de arahide sau cremă de brânză, desert (biscuiți, fursecuri sau prăjituri), băuturi (cacao, shake-uri, lactate, ceai, cafea instant, etc.), sosuri, condimente.

Întregul conținut din MRE poate fi consumat rece, însă de obicei felul principal este mai gustos încălzit. De aceea, pachetul conține și o lingură și un încălzitor chimic pentru acest fel de mâncare.

Fiecare MRE oferă în medie 1.250 de calorii (13% proteine, 36% grăsimi și 51% carbohidrați). O rație poate ajunge, însă, chiar și până la 4.500 calorii. O masă de o zi întreagă ar consta în trei MRE-uri.

Greutatea unui MRE este de obicei de aproximativ 1,3-1,5 kilograme. Dimensiunile sunt de 40×34 centimetri.

De asemenea, un MRE conține și diverse accesorii, și anume lingură, chibrituri, zahăr, sare, gumă de mestecat, hârtie igienică etc.

MRE sunt gândite ca mese complete

Ce termen de valabilitate are un MRE?

Ambalajul unui MRE este conceput astfel încât să reziste în condiții dificile de expunere la diferiți factori. Acesta are o dată de împachetare, adică data la care MRE-ul a fost ambalat în cutie, în timp ce fiecare componentă din pachet are, la rândul ei, o altă dată la care a fost produsă.

Spre exemplu, dacă MRE-ul a fost împachetat la data de 25 aprilie 2022, pe pachet ar trebui să se regăsească un cod, și anume 2115.

Prima cifră reprezintă ultima cifră din anul respectiv, iar următoarele trei cifre reprezintă ziua din anul în care MRE-ul a fost împachetat. În exemplul nostru, 2115 se traduce ca fiind a 115-a zi din 2022.

De regulă, termenul de valabilitate al unui MRE este în medie de 4-5 ani dacă este depozitat la o temperatură de 25-27 de grade Celsius. Termenul de valabilitate al unui MRE poate fi prelungit sau scurtat, în funcție de condițiile de depozitare.

Dacă un MRE este depozitat în condiții corespunzătoare, adică în locuri mai răcoroase și ferite de lumină, acesta poate rezista și chiar până la 10 ani, putând fi consumt fără nici un fel de probleme.

Cât costă un MRE în România?

Fiecare MRE oferă în medie 1.250 de calorii (13% proteine, 36% grăsimi și 51% carbohidrați)

Raţiile militare nu sunt destinate comercializării, după cum, de altfel, este precizat și pe ambalaj. Cu toate acestea, există foarte multe anunţuri de vânzare de MRE-uri, iar vânzătorii sunt din toată țara.

Prețurile unor astfel de rații pe piața din România pornesc de pe la 30 de lei și pot ajunge până la 500 de lei (un bax de rații), în funcție de conținut, dar și de calitate.

Pe unul dintre cele mai cunoscute website-uri, preţul unui MRE este de 160 de lei la anunţul în limba română şi de 600 de lei la anunţul în limba ucraineană.

În prezent există nu mai puţin de 24 de tipuri de meniuri diferite sau varietăți de MRE-uri. şi, pentru cei interesați, contra sumei de 160 de lei, se obţin în total 43 de MRE-uri.

Foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News