Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că varianta „Miu”, cunoscută sub numele științific B.1.621, prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de „evadare imunitară” (rezistenţă la vaccin). Cu toate astea, experții au subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.
Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.
Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri de protecție.
În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Miu).
„Deşi prevalenţa mondială a variantei Miu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant”, a anunțat OMS.