„Aurul uitaţi că n-a dispărut din teoria monetară şi de aceea e şi la noi din nou în dezbatere, că din când în când mai apare «de ce ţineţi aurul o parte la Mosco»… La, scuzaţi-mă, la Londra, că la Moscova nu-l ţinem, ni-l ţin ei acolo (n.red. este vorba despre tezaurul trimis de România în Rusia în Primul Război Mondial, pentru a fi păstrat în siguranță, dar acesta nu a mai fost returnat integral). Şi de ce nu-l aduceţi în ţară?”, a afirmat Isărescu într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

„Cam toate băncile centrale, cu o singură excepţie, au proporţia aceasta, jumătate din stocul de aur este ţinut într-un centru internaţional şi pentru credibilitate, şi pentru eventuale operaţiuni rapide. Gajând aurul, poţi să obţii un împrumut, ca să fiu mai clar pentru toată lumea, în câteva ore, nu trebuie să negociezi prea mult într-o situaţie de urgenţă“, a adăugat el.

Rezerva de aur a României este de 103,6 tone, dintre care 61,2 tone sunt păstrate la Banca Angliei. Pentru aurul ținut la Londra, România plătește aproximativ 55.000 de dolari anual. Dacă ar aduce lingourile de aur în țară, doar transportul ar costa de cel puțin 30 de ori mai mult decât se plătește pentru depozitare la Londra. Contul din Banca Angliei a fost deschis în 1990, iar aurul a fost transferat fizic din 1999 până în 2002.

Născut pe 1 august 1949, Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. El a devenit guvernatorul BNR în 1990, când avea 41 de ani, iar în octombrie 2024, când îi expiră al șaselea mandat, va avea 75 de ani. Întrebat recent dacă își mai dorește un nou mandat, care ar fi al șaptelea consecutiv, Isărescu a evitat un răspuns tranșant, dar nu a exclus această posibilitate. Mandatul guvernatorului BNR are o durată de 5 ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News