UPDATE. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis că nu poate verifica dacă Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică, deoarece legea de funcţionare a CNSAS a fost modificată în anul 2008.

Instituția a explicat că Mugur Isărescu a făcut obiectul unei cercetări în urma căreia a primit decizie de necolaborare cu Securitatea și nu se mai poate face o reverificare decât la cerere, deoarece Mugur Isărescu a deținut și deține în continuare calitatea de guvernator al BNR și de membru al Academiei Române.

De asemenea, CNSAS a precizat că noile documente care au fost consultate de jurnaliștii de la România Liberă „au fost transferate către arhiva C.N.S.A.S. după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 24/2008”.


În investigația publicată de România Liberă, în ediția de marți, sunt prezentate mai multe dovezi potrivit cărora actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici. De asemenea, și colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială apăreau în „notele informative“  ale lui „Manole.”

Potrivit România Liberă, în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS – există și o secțiune specială dedicată Institutului de Economie Mondială unde a lucrat și Mugur Isărescu înainte de 1989.

Într-una dintre notele informative semnate de ”Manole”, acesta vorbește de o întâmplare la care el însuși a participat și este trecut și domiciliul acestuia, str. Miron Constantinescu nr.33,  dar și numele Isărescu Constantin Mugurel.

Reacția BNR

Potrivit reprezentanților BNR, Mugur Isărescu ar fi clarificat de mut timp acest subiect și a explicat într-un interviu acordat pentru Jurnalul Național cum au stat lucrurile și cu ce se ocupa Institutul de Economie Mondială.

”Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanța şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă.

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! (…) Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această tema din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi rasverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lungă lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceeaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoană mea,” declara guvernatorul BNR.

Urmărește-ne pe Google News