Isărescu a dat vina pe scumpirile din energie pentru inflație și a rememorat perioada anilor 90, afirmând că banca centrală a avut conflicte cu guvernele din acei ani din cauza prețurilor la energie.

„Inflația a fost creată de creșterea prețurilor la energie, nu se duce doar în transporturi, ci și în produse agricole”, a declarat Isărescu, într-o conferință de presă, în care a prezentat un raport privind inflația.

Nu a fost un moment foarte inspirat pentru liberalizare (a energiei – n.r.), dar nu știa nimeni că începe războiul. La fel și trecerea la energia verde, președintele Putin abia a așteptat.

Mugur Isărescu:

Inflația a ajuns în luna iunie la 15,1%.

BNR susține cursul

Isărescu a spus că „dacă cursul de schimb o lua razna, presiunile inflaționiste erau și mai mari”.

Oficialul a mai precizat că BNR va susține cursul de schimb „atât cât va trebui”. „Nu ne jucăm cu inflația, este o boală foarte periculoasă”, a subliniat Isărescu.

Creșterea dobânzilor

Pentru a lupta cu inflația, BNR a majorat dobânda-cheie.

Isărescu a criticat băncile pentru modul în care au stabilit indicele ROBOR, pe baza căruia se stabilesc ratele la creditele în lei.

Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul.

Mugur Isărescu:

Dobânda-cheie stabilită de BNR este la acest moment de 5,5% pe an, în vreme ce indicele ROBOR la 3 luni a depășit 8%.

Guvernatorul a mai spus că speră ca nivelul ROBOR să se apropie în curând de rata dobânzii de politică monetară.

Comparația cu Ungaria

Întrebat de ziariști, Isărescu a făcut o comparație cu Ungaria, afirmând că politicile monetare ale BNR au fost mai ponderate, iar acum Ungaria are probleme.

Care sunt amplificate de faptul că Programul de redresare și reziliență al Ungariei a fost blocat de Uniunea Europeană din cauza problemelor cu statul de drept, astfel că aceasta nu a primit fonduri prin PNRR.

„Ungaria nu are o situație grea, dar are o situație deosebită față de ce avem noi”, a spus Isărescu.

Acesta a afirmat că Ungaria nu are deficite la fel de mari ca România.

Urmărește-ne pe Google News