„Principalul element de nemulţumire este că iei o asemenea măsură – s-au mai luat în Europa, nu în toate ţările, în câteva – nu legat de ROBOR, acesta este o ‘inovaţie’, s-a discutat cu industria. Aşa spune şi Constituţia. Aşa spun şi legile României. Deci, discuţi cu industria bancară. La sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din asta, greu de înţeles mai întâi. Nu? Deci, cred că aceasta este principala nemulţumire şi eu cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria în sfârşit, să discute în clar cu ei. Au şi nelămuriri, cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem. Vă mai spun un lucru: în mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a comitetului”, a spus Mugur Isărescu.
Înrrebat cum va afecta taxa băncile, Isărescu a spus: „Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia”.
Guvernatorul BNR a negat presiunile pe care BNR le face asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR, pe fondul „taxei de lăcomie”.
„Este principalul instrument de politică monetară. Este o aiureală. N-am făcut nicio presiune”, a subliniat Isărescu, referindu-se la faptul că rata de politică monetară este la 2,5% pe an.
„Ratele Robor pe termen scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piață. Cele pe termene mai lungi depind și de lichiditate și de evoluția dobânzilor pe termen scurt dar depind și de percepția analiștilor. Iar astă-vară s-a conturat această încredere că inflația va veni în jos iar anticipațiile inflaționiste au fost în scădere. Dacă vă uitați la evoluția ROBOR pe termene mai îndelungate veți vedea că indicele scade ușor din septembrie. Nu are deloc legătură cu taxa pe bănci”, a declarat Mugur Isărescu, la finalul briefingului de presă.
„Taxa pe lăcomie” a intrat deja în vigoare, după ce a apărut la sfârșitul anului trecut în Monitorul Oficial (MO).
În ceea ce privește invitația ministrului Finanțelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, la sediul MFP pentru o discuție pe acest subiect, Mugur Isărescu a răspuns scurt: „N-am primit niciun fel de document”.