Mugur Isărescu a fost întrebat într-o conferinţă de presă ce ar înseamna pentru România o revenire la impozitul progresiv, dorit de PSD.

„Este o problemă politică. Noi încercăm pe toate căile să fim neutri politic. Singurul lucru pe care îl prezentăm cu tărie în toate comunicatele Băncii Naţionale, şi ăsta este şi răspunsul meu, este că ajustarea fiscală trebuie făcută, este esenţială. România trebuie să iasă din poziţia aceasta de deficit excesiv. Suntem singura ţară europeană cu un asemenea deficit”, a spus guvernatorul Băncii Centrale, potrivit news.ro.

El a precizat că deficitul excesiv „costă şi bugetul, costă şi ţara”, dar Banca Naţională nu îşi permite să dea soluţii legate de această problemă.

Guvernatorul BNR a fost apoi întrebat şi despre gaura în buget de 20 de miliarde de lei. „Noi nici nu lucrăm cu noţiuni din acestea. Sunt uşor obscene. E un deficit după cum calculează fiecare”, a răspuns Isărescu.

La începutul lunii aprilie, ministrul PSD de finanțe, Adrian Câciu, a propus în ședința coaliției PSD-PNL-UDMR reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, în condițiile în care exista o colectare redusă la bugetul de stat. Ulterior, Câciu a susținut că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”, ci de 4,7 miliarde de lei.

PNL vrea cotă unică, PSD vrea impozitare progresivă

Liberala Alina Gorghiu, preşedinta interimară a Senatului, a afirmat pe 2 mai că poziţia PNL rămâne aceea că impozitarea progresivă nu este o soluție potrivită pentru a aduce bani la buget, dar a adăugat că se dorește reducerea cheltuielilor nejustificate din sistemul public.

„Poziţia PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, motiv pentru care suntem în continuare partidul care protejează mediul privat, antreprenorii privaţi, angajaţii din sistemul privat şi nu considerăm că ei trebuie pedepsiţi în vreun fel. În acelaşi timp, nu spunem nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate”, a spus senatoarea PNL.

Afirmațiile acesteia au venit după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că „mai există un singur stat european care nu are impozitarea progresivă. Să mă ierte partenerii mei, nu înseamnă că s-a ales praful de liberalism. Cota unică nu mai există” și a adăugat că „Rusia mai are cotă unică”.

De asemenea, ministrul finanțelor Adrian Câciu a declarat recent că trecerea la impozitarea progresivă este recomandată de „toate instituţiile financiare internaţionale” și că nu este programată pe termen scurt, ci în aproximativ 3-5 ani.

Surse guvernamentale apropiate de premierul Nicolae Ciucă au spus însă recent pentru Libertatea că în acest moment nu se poate trece la impozitarea progresivă, așa cum dorește partidul condus de Marcel Ciolacu. „România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă ar trebui făcută pe venitul global. În momentul de față, în România nu avem cum”, au precizat sursele citate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News