În ziua de azi însă, puțină lume știe că România a fost un jucător important pe piața petrolului, a explicat Isărescu, și din acest motiv am intrat în atenția nemților și a americanilor.
„În Al Doilea Război Mondial, petrolul a fost şi norocul, dar şi nenorocul nostru. S-au uitat şi nemţii la România şi am devenit prieteni, forţat, ba cu unii, ba cu alţii. Aşa am rămas în istoria legată de Al Doilea Război Mondial. (…) „Evoluţia acestui sector este strâns legată de cea a României moderne. Această industrie a jucat un rol extrem de important în modernizarea României. Resursele care au contribuit la modernizarea României au fost petrolul, grânele şi cheresteaua”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.
Petrolul a fost motivul pentru care Germania a ocupat România, transformând-o forțat în aliată, iar apoi americanii au bombardat rafinăriile și terenurile petrolifere, pentru a tăia aprovizionarea nemților.
Isărescu a spus cum, în timpul unei vizite făcute în Statele Unite în anii ’70, un american i-a spus: „Cunosc foarte bine România, v-am bombardat cum trebuie în război”.
Iar despre interesele americanilor în țările cu petrol, Isărescu a relatat o discuție pe care a auzit-o purtată între Ion Iliescu și un secretar american, în anii 90.
„Să vă mai spun o poveste adevărată. Am participat odată la o întâlnire, prin anii ’90, în România postcomunistă, cu consilierul preşedintelui, Brzezinski. Preşedintele României de atunci a pus o întrebare: ‘Măi…’ – nu prea ne băga lumea în seamă, prin ’91, ’92, iar eram într-un con de umbră, nu prea existam – ‘spuneţi-mi şi mie cum explicaţi, cum se face politica asta americană?’. Era la masă… Omul a răspuns: ‘Ştiţi cum? Încercaţi dumneavoastră să vă urcaţi sus, sus, sus, sus, într-un satelit şi să priviţi lumea de sus de tot, de tot, dintr-un satelit, aşa… Şi unde vedeţi că e ceva ţiţei şi gaze naturale, să ştiţi că sunt şi ochiul nostru şi interesul american. Cam aşa facem noi politică externă'”, a relatat guvernatorul BNR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro