Nu vopsiți ouăle dacă au crăpat la fiert

Întrucât se apropie Paștele, medicul Radu Țincu atrage atenția asupra toxicității vopselei de ouă dacă este utilizat un alt produs care nu are această indicație și dacă oul s-a spart la fiert.

”Pentru vopsitul ouălor este recomandată acea vopsea special concepută, și nu cea industrială sau care are alte întrebuințări. Trebuie să fie un produs a cărui compoziție este special făcută pentru vopsirea ouălor. De asemenea, vopseaua nu trebuie folosită dacă oul s-a spart, pentru a nu o ingera, pentru că este totuși un toxic, deși este destinată vopsirii ouălor”, spune medicul.

Există alternativa utilizării plantelor, foi de ceapă, de nuc, dar ouăle vopsite așa nu au culori prea spectaculose.

Pâinea poate fi un conglomerat de subsanțe toxice – coloranți, emulsificatori, conservanți

Potrivit medicului, pâinea, nu ar trebui să fie toxică, dar dacă pe lângă rețeta originală are foarte multe substanțe adăugate, atunci devine un toxic cotidian.

”Pâinea nu ar trebui să fie toxică, pentru că și în rugăciunea Tatăl Nostru se spune «pâine noastră cea de toate zilele». Așadar, nu ar trebui să fie un element toxic. Numai că noi am pierdut concepția de pâine normală, care trebuie să conțină făină, apă, sare și drojdie de bere. Orice ar conține în plus pe lângă aceste elemente sunt supraadăugări, care, unele, pot fi toxice”, spune medicul.

Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Recomandări
Rezultate prezidenţiale Republica Moldova – Turul doi. Câte voturi au obținut Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

Cele mai cuoscute și periculoase substanțe adăugate în pâine sunt coloranții, emusificatorii și conservanții.

”Tot ce înseamnă coloranți. Pâinea neagră este cea mai recomandată de nutriționiști. Dar, odată ce această recomandare a fost făcută, au apărut escroci care colorează pâinea albă cu un colorant. Acesta este, de cele mai multe ori, toxic. Apoi, pot fi adăugați emulsificatori ca să fie mai pufoasă, mai moale. Apoi pot fi adăugați conservanți și arome. Tot acest conglomerat de substanțe chimice o transformă într-un element  toxic și îi  modifică valențele nutritive. Pentru că, de multe ori, este folosit grâu de calitate inferioară și sunt adăugate arome”, mai spune medicul Radu Țincu.

La cafea, foarte periculoase sunt aromatizantele și îndulcitorul

Cafeaua trebuie să conțină sută la sută cafea, niciun alt tip de substanță. Cele mai periculoase adaosuri din cafea sunt aromatizantele.

”Atunci când  vorbim de aromatizante, aromă de caramel, de fructe, toate provin prin adăugarea unor sortimente chimice. Apoi, foarte periculos din punct de vedere nutrițional este că la cafea se adaugă îndulcitor în cantitate mult prea mare. De regulă, în cantitate mult mai mare. Și atunci, este important să verificăm că vorbim de cafea sută la sută naturală, și cel mai bine să o râjnim acasă”, explică medicul de la Spitalul de Urgență Floreasca.

Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile
Recomandări
Cifrele din spatele alegerilor pentru desemnarea noului președinte al României: peste 22 de milioane de buletine tipărite și o sută de mii de ștampile

Chiar dacă există arome și coloranți naturali, cum ar fi acid ascorbic și caroten, în principiu, peste 90% sunt substanțele chimice care nu au nicio legătură cu elementele naturale.

Toate bolile își găsesc resursele în alimentație și în toxicitatea alimentară

Potrivit medicului Radu Țincu, toxicitatea alimentară este un concept nou, apărut la nivel global, pentru că lumea științifică și-a dat seama că este nevoie să fie pusă în ordine alimentația, în condițiile în care a ajuns să producă boli.

”Când vorbim de toxicitate alimentară, trebuie să începem să facem rabat la a mânca foarte gustos. Foarte gustos nu este sănătos. De obicei obținem acest gust excesiv prin prăjire excesivă, prin adăugarea unor substanțe aromatizante. Și, din păcate, este cumulativ, adică în fiecare zi bem cafeaua care are arome, pâinea cu conservanți , mâncăm fast food, care a fost prăjit, seara o prăjitură care are și ea aditivi alimentari. Toate acestea adunate, dacă le-am nota pe o hârtie, ne-am speria câte substanțe chimice introducem în organismul nostru”, mai spune medicul.

Sunt multe boli cronice cauzate de toxicitatea alimentară

La Spitalul de Urgență Floreasca ajung zilnic mulți pacienți cu boli inexplicabile, dar care au cauză consumul de alimente cu toxicitate mare.

Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”
Recomandări
Regele Felipe și regina Letizia, sub o ploaie de noroi și obiecte aruncate de mulțimea furioasă, lângă Valencia: „Asasinilor! Asasinilor!”

”Avem foarte mulți pacienți cu patologii cronice inexplicabile, de exemplu încărcarea grasă a ficatului. Nimeni nu prea îi dă de cap și nu prea se știe de unde apare această încărcare grasă a ficatului. Sunt tot felul de ipoteze, dar una este aceea că aceste toxice, pe care ficatul trebuie să le detoxifice zi de zi, modifică ceva în metabolismul intern al celulei hepatice și o predispune la această încărcare grasă. Trebuie să înțelegem că dacă vom mânca nesănătos, cu siguranță vom avea o repercusiune asupra organismului și mai ales probleme digestive”, adaugă medicul.

Printre bolile asociate cu toxicitatea sunt gastritele, ulcerul, boala colon iritabil sau constipația. În timp, toxicitatea alimentară cauzează cancer.

”Mucoasa stomacului, care este un element extrem de nobil, intră în contact cu aceste produse extrem de toxice. Foarte multe E-uri sunt extrase din petrol și aceste produse chimice obținute industrial ajung pe  mucoasa gastrică, aceasta reacționează și apar ulcer, gastrite. Apoi, sindromul de colon iritabil este o patologie foarte recentă, foarte întâlnită,  apanajul ultimelor două decenii. Nimeni știe de ce s-a iritat acest colon. Din cauza acestei alimentații intens chimizată, care produce o serie de dezechilibre la nivelul florei microbiene, la nivelul mucoasei colonice. Apar și tulburări de tranzit intestinal”, explică medicul.

O altă boală este constipația, apanajul alimentației din ultimii ani, mâncare extrem de prelucrată din punct de vedere chimic.

Oamenii au în organism niveluri tot mai crescute de metale grele 

Metalele grele, mai ales mercurul și plumbul, dar și arseniu și cadmiu, au ajuns să fie la niveluri tot mai crescute în organism. Aceste cazuri apar și pentru că oamenii și-au dozat toxicitatea din sânge având anumite simptomatologii în care nu s-a găsit nicio cauză.

Foarte puțini oameni fac analize toxicologice

Oamenii fac foarte puține analize toxicologice, dar cu timpul vor fi obligați, pentru că mai toate bolile au o componentă digestivă toxică. 

”În câțiva ani, nu vom mai putea vorbi de niciun tratament, indiferent de boală, pentru că există corelații cu tensiunea arterială, cu cancerul, cu bolile cronice, precum Alzheimer, Prakinson, bolile gastro intestinale. Toate au o componentă toxică digestivă. Toxicitatea reprezintă 10-12 la sută din rezolvarea patologiei pacientului respectiv. Așadar, trebuie făcute aceste teste pentru a elibera metalele grele, altfel vor fi boli tot mai grave. Pentru că mercurul este de departe foarte frecvent în pește și fructe de mare. Plumbul, în cazanele folosite la țuică”, maispune medicul Țincu.

În Spitalul de Urgență Floreasca sunt 500-600 de pacienți care au ajuns cu intoxicație cu plumb.

Mezelurile au probeleme mari – compoziția, coloranții și conservanții

”Mezelurile au două probleme mari, una este compoziția, pentru că trebuie să fim siguri că ele conțin carne, nu cartilaje, zgârci, tendoane, fragmente osoase, fără nicio valoare proteică. Apoi, adăugarea unor substanțe colorante și conservanți – nitrații – nu sunt sănătoase și produc o serie de nejunsuri. De la atâtea toxice, cadavrele se descompun tot mai greu. Sunt zone unde s-a prelungit durata pentru exhumare de la șapte la nouă ani”, mai spune doctorul Radu Țincu.

Să dăm atenție alimentației

Medicul spune că nu putem face slalom între mediul poluat și toxinele din alimentație. Dar dacă avem un mediu poluat, să nu adăugăm în mod voit alimente toxice și alte toxice.

Legat de creșterea de păsări și animale în mediul rural, medicul spune că poate fi o capcană.

”Trăiesc păsările și animalele libere în curte, dar cu ce sunt hrănite? Aici este capcana. Cum le alimentăm, cu concentrate din saci sau cu iarbă și porumb. Concentratele conțin două lucruri foarte grave, hormoni de creștere și antibiotice. Aceste antibiotice le conusumăm și noi, și ajungem să discutăm de bacterii care nu mai răspund la antibiotice, pentru că am consumat puțin câte puțin antibiotic. Așadar să nu ne păcălim singuri”, mai spune medicul primar.

În aceste condiții, pentru a avea o viață sănătoasă, echilibrul este cheia sucesului.


Citește și:

EXCLUSIV/Tulnicăreasa Argentina pregătește o cină moțească. A venit la București cu ceaune și vase tocmai din comuna Avram Iancu

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
O nouă înșelăciune în numele Revolut. Puteţi rămâne fără bani în cont cu un singur apel telefon de acest gen! Avertismentul băncii: „Fiți precauți!”
FANATIK.RO
O nouă înșelăciune în numele Revolut. Puteţi rămâne fără bani în cont cu un singur apel telefon de acest gen! Avertismentul băncii: „Fiți precauți!”
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
GSP.RO
Obiceiurile bizare pe care le are Sorana Cîrstea: „Îmi aduc multă fericire”
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
FANATIK.RO
Alegeri Republica Moldova, rezultate parțiale. Maia Sandu îl învinge pe Alexandr Stoianoglo. Update
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Unica.ro
Imagini din casa 'bântuită' pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o în instanță. 'Se aud voci, suspine, oftături. Se deschid uși închise cu clanța'
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Financiarul.ro
Cheltuielile vilei lui Iohannis. Guvernul a desecretizat documentele
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Observatornews.ro
Șoc termic în aproape toată țara, temperaturile au scăzut chiar și cu 16 grade. Anunțul meteorologilor
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc
HOROSCOP
Horoscop 4 noiembrie 2024. Leii încep o perioadă de înflorire pe toate planurile, doar ceea ce nu vor nu le va reuși deloc

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI