Mai bine de 300 de companii multinaționale au părăsit Rusia după invadarea Ucrainei, unele din cauza sancțiunilor, altele a urmare a unor boicoturi proprii. Însă există și unele care nu au făcut acest lucru, iar o parte dintre acestea se află și în România.

În funcție de derularea evenimentelor, acestea au spus că ar putea, la rândul lor, lua decizii legate de activitatea lor din Rusia. Deocamdată însă, ele au decis să facă în continuare afaceri în Rusia.

O decizie complicată

Problema închiderii afacerilor în Rusia este extrem de complexă, multifațetată și are consecințe uneori greu de anticipat. De pildă, faptul că firmele străine care dețineau aeronavele Aeroflot, companie care le opera în leasing, au anunțat că nu prelungesc contractul va afecta politic Rusia.

O țară imensă rămâne cu o coordonare mai slabă între regiuni. Dar afectează și pasagerii obișnuiți. Aceștia în loc să facă cîteva ore cu avionul de la Moscova în estul îndepărtat vor face uneori și câteva zile, cu trenul.

De asemenea, criza de insulină sau de medicamente inovative, unele pe care Rusia nu le produce, ar putea produce efecte umanitare imense. Firmele de medicamente au anunțat însă că nu se retrag.

Prima reacție a TikTok, după acuzațiile privind conturile false care l-au promovat pe Călin Georgescu înaintea alegerilor prezidențiale
Recomandări
Prima reacție a TikTok, după acuzațiile privind conturile false care l-au promovat pe Călin Georgescu înaintea alegerilor prezidențiale

Pe de altă parte, companiile care nu vând produse de strictă necesitate și continuă să beneficieze de facilitățile guvernului lui Vladimir Putin și ajută astfel financiar, indirect, pe cel care a provocat războiul, au fost sub o imensă presiune a opiniei publice mondiale.

Francezii, în topul celor care rămân

  • Renault deține în România producătrul auto Dacia, cel mai mare exportator al țării. În Rusia, Renault deține două treimi din AvtoVAZ, producătorul rus care realizează autoturismele Lada. Renault este partener indirect cu statul rus, care are o treime din acțiuni prin grupul de stat Rostec. În 2021, Renault a vândut 500.000 de mașini în Rusia și a realizat venituri de 4,5 miliarde de euro, conform Le Monde.
  • Danone. Este cel mai mare producător de iaurturi din lume și controlează brandul rus de lactate Prostokvashino. În Rusia are 8.000 de angajați și mai multe fabrici. Danone a anunțat că va produce și va vinde în continuare produse în această țară, subliniind responsabilitatea sa. Proprietarul Activia produce în Rusia 5% din vânzările sale anuale de 24,2 miliarde de euro, conform Just-food.com. În România, Danone deține fosta fabrică de lactate Miorița din București, brandurile Aptamil și Milupa și are peste 400 de salariați, potrivit propriului site.
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Ce companii care continuă afacerile în Rusia activează și în România. Cele dedicate spitalelor și sănătății oamenilor nu le-am listat
Danone a anunțat că va produce și va vinde în continuare produse în Rusia. Foto: Shutterstock
  • TotalEnergies. Este cel mai mare concern care nu a luat vreo decizie cu privire la afacerile sale din Rusia, iar din această cauză a fost criticat inclusiv de Reuters, deoarece subminează eforturile Franței în privința sancțiunilor. Total deține un pachet de 19% în Novatek, al doilea producător rus de gaze, iar participația sa este evaluată la 11 miliarde de dolari. Total este unul dintre cele mai mari grupuri petroliere din lume, cu venituri anuale de circa 120 de miliarde de dolari. În România deține o fabrică de lubrifianți la Cristian, în județul Brașov, comercializați sub brandul Elf. De asemenea, deține un depozit de bitum, la Ozun, județul Covasna. Mai deține în țara noastră o fabrică de componente auto Hutchinson, tot la Cristian, și rețeaua de benzinării AS24 România, conform paginii sale de internet.

Industrie

  • Pirelli. Un procent de 10% din vânzările de 5,3 miliarde de euro ale producătorului provin din Rusia, conform Universității Yale. În România, Pirelli deține o fabrică de anvelope la Slatina. Compania este controlată de grupul ChemChina, care a preluat-o în anul 2015.
  • Toyota continuă să facă afaceri în Rusia a comunicat chiar agenția rusească de stat TASS.
Călin Georgescu va cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dacă devine președintele României: „Înnobilează tinerii, reface cultul onoarei și demnității”
Recomandări
Călin Georgescu va cere reintroducerea serviciului militar obligatoriu, dacă devine președintele României: „Înnobilează tinerii, reface cultul onoarei și demnității”
  • Timken. Producătorul american de rulmenți are o fabrică de rulmenți lângă Ploiești. Numele companiei apare într-o listă de societăți care nu au părăsit Rusia, realizată de Business Insider.

Electrocasnice și lifturi

  • Whirlpool. Grupul american este unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din lume. Acesta realizează mașini de spălat, frigidere, aparate de aer condiționat, aragazuri și cuptoare. În România are o reprezentanță.
Ce companii care continuă afacerile în Rusia activează și în România. Cele dedicate spitalelor și sănătății oamenilor nu le-am listat
Reprezentanța Whirlpool în Rusia. Foto: whirlpoolcorp.com
  • Otis International. Este cel mai mare producător de lifturi și scări rulante din lume. În 2020, Otis Lift a avut afaceri totale de 63 de milioane de lei în România și un profit de 7,3 milioane.

Cereale

  • Cargill și Bunge. Aceștia sunt unii dintre cei mai mari traderi de cereale din lume. Conform listei făcute de Universitatea Yale, Cargill are venituri de 1,1 miliarde de dolari din afacerile ruse și 1.500 de salariați. Potrivit aceleiași surse, Bunge face 2,6% din veniturile sale globale, echivalentul a 1,5 miliarde de dolari anual, din Rusia. Ambele sunt prezente și în România.

Bunge deține o fabrică de biodiesel la Lehliu, una de ulei la Buzău și alte facilități la Iași și Traian, conform site-ului său. Cargill are în România un sediu central la București și mai multe silozuri în țară, potrivit paginii sale de internet.

Hipermarketuri

  • Auchan și Metro continuă să lucreze în Rusia, a comunicat chiar agenția oficială TASS.

Închideri parțiale

  • Nestle. Grupul alimentar elvețian este prezent în România din 1995. Deține brandul românesc de napolitane Joe și, pe lângă acesta, vinde produse sub alte mărci precum cafeaua Nescafe, înghețata Delta, ingredientele culinare Maggi, cacaoa Nesquik, dulciurile KitKat, hrana de animale Purina etc. În Rusia, grupul a anunțat suspendarea investițiilor, dar vânzările continuă, conform The Independent.
  • Mondelez. Acesta deține brandul de ciocolată Poiana și este producător global al biscuiților Oreo, al dulciurilor Cadbury și al cafelei Jacobs. Ca și Nestle, grupul american a anunțat reducerea activităților non-esențiale, însă vânzările continuă. Potrivit Business Insider, Mondelez generează 3,5% din afacerile sale totale în Rusia, respectiv un miliard de dolari.
  • Mars. Cel mai mare producător internațional de ciocolată nu are în portofoliu mărci românești sau fabrici în țara noastră, însă produsele sale se vând pe piața locală. Între brandurile sale se află dulciurile Mars, Snickers, M&M, Skittles, Twix, guma de mestecat Orbit sau hrana de animale Pedigree, Whiskas și Royal Canin. Grupul a anunțat suspendarea publicității în Rusia și Belarus, însă va continua producția. Profesorul Sonnenfield estimează că vânzările sale în Rusia se ridică la două miliarde de dolari.
  • Pepsi. Grupul american a anunțat că își încetează vânzările în Rusia, însă va continua să comercializeze produse esențiale precum lapte și alte produse lactate și hrană pentru copii. Pepsi este prezentă în România încă din 1965. În 2005 a cumpărat producătorul de chipsuri Star Foods, care are o fabrică în Popești-Leordeni. De asemenea, Pepsi are o fabrică de băuturi răcoritoare la Dragomirești, județul Ilfov, una dintre cele mai mari din Europa, conform companiei. În total, Pepsi are peste 1.800 de angajați în România și 20.000 în Rusia.
  • PhilipMorris. Producătorul american de țigări a anunțat miercuri suspendarea investițiilor în Rusia și reducerea producției, conform Reuters. În Rusia, grupul are 3.200 de lucrători, iar țara acontează 6% din vânzările sale globale. Conform Universității Yale, grupul are venituri de circa 2,5 miliarde de dolari în Rusia, echivalentul a 8% din afacerile globale. În România, PhilipMorris deține o fabrică la Otopeni.

Parfumuri

  • Coty. Numele său este mai puțin cunoscut, însă grupul american deține brandurile de parfumuri Calvin Klein, Hugo Boss, Davidoff, cosmeticele Rimmel sau Burjois. Grupul apare în lista cu societățile occidentale care nu părăsesc Rusia, realizată de Business Insider, iar pe lista Universității Yale este trecută cu suspendarea noilor investiții și a reclamelor. Produsele sale sunt comercializate și în România.

Hoteluri

  • Intercontinental, Hilton, Accor, Marriot. Marile lanțuri hoteliere ale lumii sunt prezente atât în Rusia, cât și în România. Conform listei realizate de Universitatea Yale, Accor are 55 de hoteluri în Rusia, Hilton are 29, Intercontinental, 26, iar Marriott, 10.

Băncile europene cu expunere mare

Băncile europene au implementat sancțiunile financiare internaționale împotriva Rusiei, însă unele dintre ele au expuneri mari pe Rusia.

  • Societe Generale. Aceasta are în Rusia o subsidiară locală numită Rosbank și o expunere totală de 18,6 miliarde de euro, potrivit Reuters. În România, aceasta deține BRD, una dintre cele mai mari instituții financiare din țara noastră.
  • Raiffeisen. Banca austriacă are o expunere totală de 22,85 de miliarde de euro și este a zecea cea mai mare bancă din Rusia. În total are circa 8.700 de angajați în această țară. În România, Raiffeisen a preluat în 2001 Banca Agricolă de la stat, iar acum este una dintre cele mai mari bănci din țara noastră.
Ce companii care continuă afacerile în Rusia activează și în România. Cele dedicate spitalelor și sănătății oamenilor nu le-am listat
Raiffeisen are circa 8.700 de angajați în Rusia. Foto: 123rf
  • Unicredit. Banca italiană a anunțat că o abandonare a activităților sale din Rusia ar costa 7,4 miliarde de euro, conform Reuters. În ianuarie voia să cumpere banca Otkritie, după cum relata CNN. Aceasta a fost sancționată între timp de Occident. Unicredit este prezent în România, unde a ajuns unul dintre cele mai mari grupuri financiare după o fuziune în trei. Omul de afaceri Ion Țiriac a deținut banca cu același nume, care a fuzionat apoi cu banca austriacă HVB, pe care Unicredit a cumpărat-o ulterior, în 2005. În țara noastră, Unicredit are 134 de sucursale și 3.363 de angajați.
  • ING. Banca olandeză are împrumuturi de circa 4,5 miliarde de euro acordate clienților din Rusia. Este prezentă și în România.

Cine a închis

Unele dintre cele mai mari companii ale lumii s-au retras din Rusia: giganții petrolieri BP, Shell și Exxon, lanțul de mobilă Ikea, asigurătorul italian Generali, grupurile media Disney și Netflix sau conglomeratele IT Apple, Microsoft sau Facebook.

Acestea fie și-au oprit activitatea, fie au închis birourile lor ruse.

Zilele trecute, și Coca-Cola, PepsiCo și McDonalds și-au suspendat operațiunile lor în Rusia.

La rândul ei, Rusia a anunțat că ar putea naționaliza activele companiilor care părăsesc țara, pentru a nu afecta furnizorii lor locali, relatează Business Insider.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
Elle.ro
Ce se întâmplă mai departe cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI