Turiştii străini sunt greu de convins să vină. Slovacia, o ţară de aproape cinci ori mai mică decât România, are de aproape 5 ori mai mulţi kilometri de pârtie. Cea mai mare şi mai celebră are 44,5 kilometri.

După aproape 20 de ani de când autorităţile au început ample programe de lărgire a infrastructurii de schi, suntem departe de performanţele dorite.

Cele mai lungi pârtii de ski din România:

  • Drumul Roşu, Poiana Braşov – 4,7 km
  • Sulinar, Poiana Braşov – 3,3 km
  • Dealul Negru, Vatra Dornei – 3 km
  • Drumul de vară, Sinaia – 2,9 km
  • Lupului, Poaiana Braşov – 2,6 km

Sute de pârtii, puţini kilometri, multe proiecte uitate

Datele consultate de Libertatea arată că în România sunt omologate 336 de pârtii, cu o lungime totală de 165,7 kilometri. Înseamnă o lungime medie de 500 de metri pe pârtie.

Multe proiecte s-au dovedit a fi doar bani aruncaţi pe fereastră. În multe zone, planurile faraonice ale guveranţilor, care au primit pârtii peste pârtii, n-au făcut decât să defrişeze păduri, să piardă nişte timp şi nişte fonduri, apoi să le închidă.

Un exemplu este ruina pârtiei din satul Poiana Horea, judeţul Cluj. Libertatea a vizitat zona. În timpul mandatului Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în acest sat din Apuseni s-au defrişat 36 de hectare de pădure pentru o pârtie de 850 de metri. A fost adus un telescaun din Austria.

Dar statul a rămas fără bani. Mai avea nevoie de 2 milioane de euro. Lucrările s-au închis. Echipamentul a fost abandonat. Un paznic a stat pe pârtie cam doi ani, plătit de autorităţi, ca să nu se fure telescaunul. În cele din urmă, şi telescanul s-a întors în Austria, şi paznicul a fost concediat. Acum, din tot planul nu a mai rămas decât o limbă de pădure defrişată.

Pârtie deschisă după 10 ani

În 2009, au început lucrările în Bucovina, în Câmpulung Moldovenesc, la o pârtie de 4,5 kilometri, în masivul Rarău. Cea mai mare din nordul ţării, a doua ca lungime din România. La fel ca în multe alte locuri din ţară, proiectul a rămas fără bani şi din 2012 a fost abandonat.

În 2017, după multe insistenţe, autorităţile au început iar să finanţeze proiectul, aşa că pârtia a fost finalizată. După atâţia ani de amânări, a devenit însă o pârtie-fantomă. Întregul sistem a trebuit reverificat şi multe părţi înlocuite, uzate de atâta stat degeaba.

Ministerul Turismului a transmis ziarului Libertatea că pârtia va fi, în sfârşit, omologată luna aceasta şi de Sărbători se va putea schia pe primul tronson, de 2,5 km.

Pentru a avea în sfârşit o pârtie de schi, oamenii din Câmpulung s-au luptat mult cu autorităţile.

Protest în Câmpulung Moldovenesc pentru pârtia de schi

„Visăm la pârtia asta de schi de mulţi ani. În 2016, am ieşit în stradă vreo 1.000 de oameni. Acum e timpul să ne şi bucurăm de strigătul cetăţeanului care spunea «Vrem partie de schi!»”, ne-a spus Gheorghe Sologiuc, activistul care a organizat portestele pentru pârtia de schi.


Citeşte şi: Un strop de bucurie pentru oamenii străzii. Patru căței i-au făcut pentru câteva clipe să zâmbească

 
 

Urmărește-ne pe Google News