Toți credem că o femeie frumoasă TREBUIE să fie fericită. Fiindcă, se știe, persoanele frumoase au mai mult succes în viață, conform studiilor. Le este mai ușor să-și găsească parteneri, iar de multe ori și traseul profesional le este înlesnit de înfățișarea lor plăcută ochilor. Însă aceasta este o impresie, realitatea e cu totul alta. Psihologul Cezar Laurențiu Cioc spune că multe femei frumoase sunt singure sau nefericit prinse în relații disfuncționale.
Când o femeie frumoasă intră într-o încăpere, ochii tuturor se îndreaptă, ca prin minune, spre ea. Bărbații o privesc admirativ și plini de dorință, iar celelalte femei o analizează din cap până în picioare.
O femeie superbă impresionează și atrage atenția chiar și fără să vrea, primește zilnic invitații la cafele din partea bărbaților cu care interacționează fie la muncă, fie în viața privată și aude tot timpul din gura acestora cât este ea de frumoasă și specială. Cu toate acestea, cabinetele de consiliere psihologică sunt pline de femei frumoase, cu succes social și/sau profesional, care fie sunt singure, fie au relații toxice sau instabile și, din acest motiv, sunt deprimate.
Ce reprezintă «Sindromul femeii frumoase»
Sindromul femeii frumoase reprezintă o serie de caracteristici specifice femeilor înzestrate cu o înfățișare de excepție. El se referă la nevroze și dezechilibre psihologice cauzate de discrepanța dintre așteptări și realitatea nemulțumitoare.
“Cum poate să fie nefericită în cuplu dacă arată atât de bine?” sau “Cum și-ar mai putea dori un bărbat pe altcineva în afară de ea?”, se întreabă plini de uimire toți cei care află trista realitate emoțională a femeii frumoase.
Ei bine, astfel de femei pot fi sătule și enervate de multitudinea de cereri de ieșire în oraș. Ele devin morocănoase și răutăcioase cu cei care cred că intră în vorbă cu ele pentru a profita de frumusețea lor. Le lipsește respectul pentru bărbați tocmai pentru că au cunoscut mulți și au fost dezamăgite de majoritatea.
Au mari așteptări de la viața sentimentală, fiindcă percep frumusețea și atractivitatea ca pe niște chei care ar trebui sa deschidă ușile fericirii și nu concep ca un bărbații să le dezamăgească, să le înșele sau să se despartă de ele. Când se întâmplă așa ceva, apar nevrozele depresive.
Femeile frumoase ajung să înțeleagă că a avea alternative de parteneri și a fi căutate și curtate de majoritatea bărbaților NU este o fericire, din contră, aceste opțiuni fac alegerea mult mai dificilă decât în cazul femeilor care nu au decât una sau două variante la dispoziție.
Ele au multe opțiuni de parteneri, dar prea puțină stabilitate. Conform chimiei creierului lor, bărbații ajung, dacă au mult timp la dispoziție, să-și piardă interesul erotic chiar si pentru cea mai frumoasă femeie din lume. Ei caută mereu partenere noi, nu pentru că ar fi mai frumoase decât actualele, ci pentru că au alte caracteristici. Așa se explică de ce unii bărbați au amante mai urâte decât soțiile.
În același timp, femeile frumoase ajung să se sature sa fie percepute ca “nouăți” sau “prospături” de către cei mai mulți bărbați cu care interacționează…
Ce vor femeile frumoase?
După o vreme, femeile atractive, dintre care cele mai multe au si succes profesional, ajung să se întrebe cum de “urâtele” sunt mai fericite decât ele. Pleacă de la premisa că ele ar trebui să le aibă pe toate, că ar trebui să fie fericite, realizate, mulțumite, împlinite tocmai pentru că sunt frumoase și… nu e deloc așa. Una dintre cauze este faptul că femeile frumoase, mai ales vedetele sau cele din showbiz sau modelling, aleg bărbați arătoși, bogați, faimoși, de succes, care nu sunt niciodată monogami. De către acești bărbați ele sunt, după o vreme, înșelate, ignorate, tratate cu indiferență etc. Acești bărbați pot fi cuceritori pe moment, dar se reorientează repede către alte cuceriri.
De ce multe femei frumoase sunt singure sau nefericite în iubire? Psihologul explică
Pentru un bărbat care arată bine și are succes, ideea de a trece de la o parteneră la alta este de natură să îl facă să se simtă bine cu el însuși, pe când unei femei frumoase, schimbarea frecventă a partenerului nu îi face deloc bine. Cu alte cuvinte bărbații (în special cei bogați și de succes social) au o ciudată fascinație pentru a schimba ca pe șosete femeile din viața lor, dar femeile nu găsesc nici o satisfacție în a face asta, ba chiar le dezechilibrează psiho-emoțional. Așa se explică de ce, mai târziu în viață, o femeie foarte frumoasă poate alege să se întâlnească și chiar să se mărite cu un bărbat care nu e nici arătos și nici nu are mare succes profesional, dar care îi acordă atenție maximă tocmai pentru că nu s-ar fi gândit vreodată că o femeie superbă ar putea să se uite la el.
Cum să abordezi o femeie frumoasă
O astfel de femeie este sătulă de laude, de aprecieri, de apropouri, de falsitate, de expresii standard sau de invitații la cafele. Nu este o idee bună să îi spui cât e de frumoasă, pentru că a auzit asta de mii de ori din partea altora. Nu e potrivit nici să te arăți impresionat de frumusețea ei, chiar dacă, în mod cert, ești.
Femeile cu un aspect fizic de excepție ajung să aprecieze bărbații care le critică într-o manieră inteligentă sau care le spun în fața adevăruri delicate, fără să dea dovadă de o falsitate comportamentală pusă în scopul cuceririi ei. Cu alte cuvinte, dacă folosești replici de agățat, complimente grețoase la adresa look-ului ei, ai un zâmbet tâmp pe figură, claxonezi pe stradă sau te limitezi la remarci cu privire la fizicul ei, nu ai mari șanse de a interacționa cu o femeie superbă tocmai pentru că s-a săturat de așa ceva. Cu cât bărbații sunt mai puțin impresionați de frumusețea unei femei foarte frumoase și pun accent mai mult pe interiorul ei pe care îl “condimentează” cu mici critici deștepte și amuzante, dar acceptabile și reale, cu atât ea devine mai intrigată și mai interesată de a interacționa. “În timp, femeia frumoasă refuză să fie redusă la frumusețea ei. Pe cei care o laudă la nesfârșit, femeia frumoasă îi bagă instinctiv în categoria bărbaților care nu se deosebesc cu nimic unul de altul”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti (foto).
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!