Stegulețe tricolore la balcoane, pe sediile instituțiilor, pe mașinile din trafic, urări de ani mulți și fericiți, iar dacă e vreme bună, ieșiri la parada militară sau la micile petreceri organizate de primării prin parcuri. Toate acestea sunt ingredientele zilei de 1 Decembrie, când tot românul se mândrește că… e român. Cel mai răsunător eveniment este parada militară din centrul Capitalei, probabil singura ocazie anuală când se pornesc motoarele unor mașinării de luptă.
Reporterii tuturor posturilor de televiziune sunt prezenți la aceste manifestările publice și în fiecare an îi întreabă pe oamenii de rând: “Ce s-a întamplat pe data de 1 Decembrie?”. Unii recunosc că nu știu și nici nu-i interesează, că sunt prezenți acolo doar ca să vadă parada ori să mănânce gratis. Alții răspund sec: “Marea Unire”, dar nu pentru că ar ști ce înseamnă, ci pentru că au auzit și ei aceste cuvinte în mulțime…
“Un lucru e cert: de Ziua Națională, marile mase de oameni nu sunt fascinate de cultură sau de istorie, nu ies pe stradă din patriotism, ci atrase de petrecerea agreabilă a unei zile libere. Românii ies din case pentru spectacolul social, pentru micile gratuități oferite de primării, pentru a interacționa unii cu alții, nu mânați de porniri patriotice. Cu adevărat impresionant ar fi ca românii să citească ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918, iar când sunt întrebați de reporteri să ofere un răspuns corect și detaliat. Cel mai patriotic gest de 1 Decembrie ar fi ca toți românii să afle ce a însemnat Marea Unire”, crede psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.
Iată ceea ce trebuie să știi despre Marea Unire!
Data de 1 Decembrie a anului 1918 a fost prima dată oficială când toate provinciile istorice locuite de români s-au unit într-un singur stat național numit România. Adică s-au unit pentru prima oară în istorie toți vorbitorii de limbă română de pretutundeni. Basarbia, Bucovina, Transilvania și teritoriul denumit istoric Partium (Arad, Maramureș, Sălaj, Timiș, Bihor, Satu Mare) s-au unit cu Regatul Vechi al României.
Primele state românești care se uniseră au fost Moldova și Țara Românească, în anul 1859, în ceea ce a rămas în istorie drept Mica Unire. Foarte mulți români din vremurile noastre au fost pe litoral la Balcic, în Bulgaria. Acești români ar trebui să știe că Dobrogea de Sud, cunoscută și sub numele de Cadrilater, locul unde este astăzi stațiunea Balcic, aparținea la momentul Marii Uniri, țării noastre. De aceea, castelul reginei Maria a României se află acolo.
Cu alte cuvinte, data de 1 Decembrie 1918 a unit românii de pretutindeni, iar țara a devenit ce mai mare și mai puternică din această regiune a Europei. Este ca și cum, în vremurile noastre, angajații unei corporații s-ar uni într-un sindicat care să îi apere pe toți membri săi. Românii nu mai erau divizați, ci erau toți sub același acoperiș.
Această Românie Mare, cum a fost numită atunci, nu a durat mult. În 1940, prin pactul Ribbentrop-Molotov, României i-au fost luate cu forța Basarabia, Bucovina și Tinutul Herța de către Uniunea Sovietică. Tot în 1940, România a pierdut si Cadrilaterul. Hitler a fost cel care a făcut presiuni asupra mareșalului Ion Antonescu, iar acesta din urmă a semnat trecerea Dobrogei de Sud în proprietatea Bulgariei. De atunci, aceste teritorii nu au mai revenit niciodată sub autoritatea României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro