În zona Bucur Obor- Colentina- ieșirea spre Voluntari locuiesc mii de cetățeni de origine chineză. Tot aici stau și sute de cetățeni arabi. Mulți dintre ei circulă cu mijloacele de transport în comun din Capitală. Numai că nu la fel de mulți folosesc cardurile de călătorie. Surse din Regia Autonomă de Transport București (RATB) ne-au confirmat că sunt sute de chinezi și arabi care circulă fraudulos. În această categorie se încadrează și filipinezele care lucrează ca bone.
Mulți străini din București circulă fără bilet RATB sub pretextul că nu știu de unde se cumpără, deși locuiesc de ani buni în Capitală. În cazul unui control al RATB, străinii susțin că nu cunosc limba română și nu înțeleg ce le spun controlorii. “Oricât încercăm să purtăm un dialog cu ei, în română sau în engleză, se fac că nu ne înțeleg. Nici când le spunem de poliție (n.r.- un echipaj de la Poliție poate veni în cazul în care este solicitat de controlorii RATB) nu reacționează”. Din păcate, la acest capitol legea (Hotârărea CGMB 156/2001) este deficitară, fiindcă străini care circulă fără bilet nu pot fi amendați prin proces verbal, fiindcă acesta se transmite la domiciliu, dar ei au domiciliu în străinătate. Singura variantă a controlorilor RATB este să-i determine să plătească suprataxa ( de 50 de lei- n.r.) pe loc.
La RATB lucrează 280 de controlori. Anul trecut, Regia Autonomă de Transport București a încasat 175 de milioane de lei din vânzarea de titluri de călătorie, din care 4, 5 milioane din suprataxă. Peste două milioane de oameni circulă zilnic în Capitală cu mijloacele de transport în comun.
Citește și:
Cartea de identitate ar putea fi gratuită pentru tinerii de 14 ani; Proiectul de lege, inițiat de liberali
Cămătarii care au lăsat zeci de oameni fără case și mașini au păgubit și bănci. Polițiștii caută în calculatoarele suspecților și alte probe
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro