Un roman a fugit de regimul comunist la inceputul anilor ’60, a facut scoala in America, a fost trimis sa puna bazele primei rafinarii din Salonic, iar acum detine cel de-al doilea lant hotelier ca importanta din Grecia. Se uita inapoi nu cu manie, ci cu regretul de a nu fi putut realiza si in tara de origine ceea ce a facut in tara de adoptie, Grecia. In 1995, Telemachos Gregoriadis a incercat sa cumpere un hotel din Bucuresti, dar pretul cerut friza absurdul. Cat despre litoralul romanesc, omul de afaceri spune ca sezonul estival de numai doua luni in tara noastra il face neinteresant pentru o investitie pe termen lung, la nivel de cel putin patru stele.
L-am intalnit in holul celui mai mare din hotelurile pe care le detine in Peninsula Halkidiki, Pallini Beach. “Daca l-as vinde in acest moment, as lua pe el 35 de milioane de euro”, ne asigura Telemachos Gregoriadis. La 72 de ani este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Grecia. Totul a inceput in 1961, cand tanarul inginer constructor, de numai 27 de ani, a plecat perfect legal in Italia, cu un proiect. Nascut in Romania, din mama romanca si tata grec, Gregoriadis a profitat de ocazie si nu s-a mai intors in tara.
Din Italia a plecat in SUA, unde a fost nevoit sa faca din nou facultatea de constructii. Compania americana la care s-a angajat dupa terminarea studiilor l-a trimis in Grecia, la Salonic, cu echipa care a pus bazele primei rafinarii de aici. “Eram foarte bine platit la rafinarie. In jur de 4.000 de dolari, in conditiile in care salariul mediu in Grecia era de 700 de dolari”, marturiseste Gregoriadis. Pentru ca nu e bine sa tii banii degeaba, el a inceput sa investeasca in terenuri si in constructia de apartamente. Dar cum la sfarsitul deceniului sase al secolului trecut guvernul grec oferea subventii importante pentru cei care investeau in turism, Gregoriadis s-a reorientat spre constructia de hoteluri.
„Patru mii de oameni dorm in fiecare noapte in hotelurile mele”
Iar rezultatul este pur si simplu impresionant: sase hoteluri, de patru si trei stele, in doua din cele mai indragite destinatii turistice din Grecia – Halkidiki si Creta – si o cifra de afaceri care se ridica la 25 de milioane de euro pe an. “In fiecare noapte, 3-4.000 de oameni dorm in hotelurile mele”. Printre ei si multi turisti romani, care au inceput sa dea litoralul romanesc pe destinatii mai primitoare. “Pentru turistii romani am un sfat. In Grecia, sezonul incepe in mai si se sfarseste in octombrie. In tot acest timp, este soare, iar apa marii este calda, asa ca in loc sa aleaga un sejur in iulie-august, adica in varf de sezon, cand preturile sunt mari si aglomeratia si mai mare, mai bine opteaza pentru doua vacante la acelasi pret la inceputul si la sfarsitul sezonului”. Suna tentant, iar cand sfatul vine de la proprietarul lantului hotelier G-Hotels, al doilea ca marime din Grecia, ne vine greu sa nu-l luam in seama.
Care a fost reteta succesului in cazul lui Telemachos Gregoriadis? “In primul rand seriozitatea. Asta nu am gasit cand am vrut sa investesc in Romania. De aceea Bucurestiul arata cum arata in prezent”, ne raspunde, nu fara o umbra de regret, Gregoriadis. Dar omul de afaceri nu a renuntat de tot la ideea de a lucra cu romanii. In jur de 50 de romani muncesc in prezent, in hotelurile sale. “Dintre toate natiile cu care am lucrat, pot spune cu mana pe inima ca romanii sunt cei mai muncitori si cei mai destepti. Daca vrei un mester bun, te poti baza pe un roman”, ne spune un roman care a primit, in 1968, si cetatenia greaca, si care revine periodic in tara, in vacanta, la viile pe care le are in Ialomita si Calarasi.
“M-am intors prima oara in tara dupa Revolutie. De atunci revin in fiecare an, de cateva ori. Am ramas legat de Romania, iar copiii mei au studiat arhitectura la Bucuresti”. Insurat cu o grecoiaca, Telemachos Gregoriadis are trei copii. Fiica sa, Maria, se ocupa acum de divizia de marketing a G-Hotels. La 72 de ani Gregoriadis e in continuare pe drumuri si isi face planuri de viitor. “Nu mai vreau sa construiesc hoteluri. Cred ca viitorul in turism il reprezinta casele de vacanta. M-ar tenta sa construiesc un intreg sat pe acest tipar”. Si, de ce nu, ar putea sa-si schimbe radical orientarea in afaceri: ”Daca ma voi hotari vreodata sa vand hotelurile, ma fac bancher”, incheie, zambind, Gregoriadis.
Telemachos Gregoriadis
1. Varsta: 72 de ani
2. Stare civila: casatorit, trei copii
3. Cand a parasit tara: 1961
4. Tara de adoptie: Grecia
5. Cand a fost ultima oara in Romania: anul acesta, in vara