UPDATE 15.25: Libertatea a obținut, azi, reacția oficială a companiei amendate de DSV și DSP Dolj după ce a livrat mâncare către Spitalul Județean Craiova fără a avea autorizație sanitar-veterinară la începutul lui 2020.

Daniela Corbu, director comercial și development regional al companiei Ansamble Romania, susține că a fost o eroare de comunicare, iar în momentul controlului compania era în proces de autorizare.


  • Directorul interimar al Spitalului Judeţean din Craiova, Florin Georgescu, recunoaște că Ansamble Catering livra mâncare la preț dublu, “pentru că prețul fostei firme rămăsese cel de acum 11 ani și nu se mai puteau face forme legale pentru a prelungi colaborarea”.

Ansamble Catering & Services SRL a ajuns în spital de la 1 ianuarie 2020, după o negociere fără publicare. 

Surse din piață spun că, mai mult, livrează mâncarea la preț dublu față de fosta companie din spital, Elcomex Catering, care aducea produse de un deceniu la Spitalul Județean. 

Interzicere de activitate, amendă de 10.000 lei

Ansamble Catering a fost reclamată la DSV și DSP de alte companii. “Atât condițiile neconforme în care se prepară hrana pentru pacienți, cât și calitatea îndoielnică a produselor alimentare și nu în ultimul rând a hranei refuzate de pacienți sunt un real pericol pentru siguranța vieţii pacienților, hrănirea acestora fiind parte a actului medical”, se arată în plângeri.

Foto Facebook

Pe 7 ianuarie 2020, conform ordonanței cu nr. 01/7.01.2020, Direcția Sanitar-Veterinară Dolj “dispune, începând cu data de 07.01.2020, interzicerea desfășurării activității de catering, CAEN 5621, de către SC ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL (…) Menționăm că operatorul economic nu este autorizat sanitar veterinar, conform Ord. 107/2019 al ANSVSA”, se arată în documentul semnat de directorul executiv al DSV Dolj, Dr. Andrei Butaru (vezi documentele la finalul articolului).

Mai mult, într-un alt document al DSV, nr. 26/07.01.2020, se arată că “inspectorii D.S.V.S.A. Dolj au verificat unitatea menționată (…) și au constatat că aceasta desfășoară activitate de alimentație publica fără a deține autorizatie sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, emisă de D.S.V.S.A. Dolj”.

În plus, “pentru aceasta, unitatea a fost sancționată cu amendă contravențională conform HG 984/2005, în valoare de 10.000 lei. Totodată, s-a emis Ordonanța de lnterzicere a Activității nr. 01/07.01.2020”.

Mai mult, sursele Libertatea spun că mâncarea ajunge foarte târziu în spital, fiind adusă din afara instituției.

Plângerile au ajuns şi la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, care a amendat şi ea compania.

„Astfel, la controlul oficial efectuat în data de 7.01.2020, s-a constatat încălcarea unor prevederi legale, pentru care s-a dispus sancţionarea contravenţională cu amendă conform HG nr. 857/2011, în valoare de 25.000 de lei.”

Documentul este semnat de Ludmilla Angela Prunariu, directorul DSP Dolj, şi inspectorul şef Valeria Andreescu.

Cine este Ansamble Catering

Fondată acum 38 de ani, multinaționala Ansamble Catering are circa 5.000 de angajați în 13 țări de pe trei continente (Europa, Asia, Africa).

Mâncare gătită de Ansamble Catering & Services / Foto Facebook

Compania a intrat în România acum 10 ani și, conform datelor de la Registrul Comerțului, furnizate de termene.ro, are 307 de angajați, ca acționar o companie din Vannes, Franța, și administrator din Maroc, Francois Louis Maurice Bonnot.

În ultimii ani, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a livrat mâncare de zeci de milioane de lei la mai multe spitale din București, printre care Spitalul Universitar, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Bagdasar-Arseni.

Aceasta deține, însă, autorizație sanitar-veterinară pe București. 

“Am primit mesaje de amenințare”

Libertatea a discutat cu dr. Florin Georgescu, manager interimar la Spitalul Judeţean din Craiova, începând din octombrie 2018, pentru a cere detalii privind neregulile în asigurarea hranei bolnavilor. 

Bună ziua. Vă sunăm în legătură cu contractul pentru asigurarea hranei pacienţilor. Aţi atribuit direct, fără licitaţie, acest contract.
-Da, da. Pe parcursul anului 2019 s-au derulat trei licitaţii deschise. La două dintre ele nu s-a prezentat nimeni, decât fosta firmă care se retrăgea cu 10 minute înainte de încheierea termenelor. Voiau să semneze alte acte adiţionale. La a treia licitaţie, prin septembrie s-a mai înscris încă o firmă.

-Adică Ansamble Catering?
-Da, da, care este o multinaţională. Fostul prestator a dat în judecată, au spus că procedura e nelegală, au făcut şi plângere la ANAF. Aşa că am organizat o procedură de negociere fără publicare, în care au fost invitate două sau trei firme, nu ştiu exact. Nu m-am ocupat eu, mă rog, achiziţiile sunt sub mine, dar a fost o comisie. Şi a câştigat această firmă: Ansamble Catering.

-Numai că această firmă nu deţinea autorizaţie sanitară şi nici sanitar-veterinară. A verificat cineva?
-Au avut nişte probleme. Acuma deţin. Erau în curs de autorizare.

-Nu erau în autorizare. Ba există şi o ordonanţă de la Direcţia Sanitar-Veterinară care le interzice să-şi mai desfăşoare activitatea.
-Ştiu. Au fost diferite reclamaţii, se pare că de la fostul prestator. Noi am avut autorizaţia lor de pe Bucureşti, unde au sediul central.

-Dar aveau nevoie de autorizaţie acolo unde preparau mâncarea, nu în Bucureşti.
-Asta nu mai ştiu. Şi ştiu că au fost nişte reclamaţii, dar au primit până la urmă autorizarea…

-Cea sanitară sau cea sanitar-veterinară?
-Sincer, nu ştiu. Nu m-am ocupat eu de caietul de sarcini..

-Totuşi, vorbim de hrana bolnavilor, de un subiect destul de important…
-De hrana bolnavilor, da. Foarte important.

-Şi achiziţiile sunt în subordinea dvs.
-Subordinea, da. Cu fosta firmă de hrană este foarte ciudat. Eu în decembrie 2018 am primit diferite mesaje de ameninţare…

-Noi nu ţinem partea niciunei firme. Ne interesează lipsa autorizaţiilor, dar şi faptul că preţul oferit de firma aceasta e dublu faţă de preţul trecut.
-Da, pentru că preţul anterior era vechi de 11 ani. Nicio firmă prestatoare nu-ţi poate presta aşa ceva.

-Dar ceilalţi ar fi acceptat în continuare la banii respectivi?
-Da, dar nu mai aveau formă legală. Nu mai puteam face acte adiţionale pe următorii 10 ani.

-Bun, firma nouă aduce din afara spitalului mâncarea. Înţelegem că masa de seară se serveşte foarte târziu.
-Au fost într-adevăr nişte probleme care, din ce ştiu, s-ar fi reglat.

-De ce nu se poate folosi blocul alimentar al spitalului?
-Fostul prestator refuză să părăsească blocul alimentar, a sigilat uşile, l-am acţionat în instanţă, aşteptăm executorul judecătoresc. E o situaţie de avarie.

Ziarul a încercat să ia legătura și cu reprezentații companiei de catering, însă nu a primit vreun răspuns până la publicarea acestui articol.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 
 

Urmărește-ne pe Google News