Mariana Rotaru (55 de ani) este o croitoreasa din comuna Dancu, Iasi, care a reusit sa uimeasca o tara intreaga. In urma cu trei ani, ea a gasit in tramvaiul cu care se ducea spre serviciu o geanta plina ‘ochi cu bani pe care nu numai ca nu si-a insusit-o, dar s-a si zbatut ca ea sa-i fie inapoiata proprietarului neatinsa. Pentru fapta ei, a primit din partea primariei o diploma de onoare.

Au trecut mai bine de trei ani de atunci, dar isi aduce aminte exact cum s-au intamplat lucrurile. Era o zi de sambata si a iesit impreuna cu nepotica si nora sa la o plimbare. Au luat tramvaiul ce avea sa-i duca spre centrul orasului Iasi, acelasi tramvai pe care Mariana il foloseste zilnic pentru a se deplasa spre locul de munca. Nimic nu prevestea ca o simpla plimbare avea sa o faca cunoscuta in intreaga tara.

„Am simtit ca lesin, era plina cu bani”

‘Cand ne-am intors din plimbare, noi trebuia sa coboram la ultima statie, la capatul liniei si nu prea mai era nimeni in tramvai. La un moment dat, nora mea a observat jos langa un scaun o servieta. Imprejurul ei nu era nimeni. Mi-a aratat-o si am realizat imediat ca cineva o uitase. Fara sa stiu ce-i in ea, am intrebat lumea care mai era in tramvai daca e a cuiva. Cum nimeni nu a revendicat-o, am deschis-o ca sa vad daca are in ea un act de identitate, o adresa, ceva ca sa stiu a cui e. Cand am deschis-o, am simtit ca lesin. Era plina ochi cu bani. M-am speriat si am cerut ajutorul vatmanitei care la vederea banilor a vrut sa-mi ia geanta, desi eu insistam sa cheme politia. Nu am vrut sa i-o dau si nu m-am dezlipit de geanta pana ce un echipaj al politiei nu a venit la fata locului. Lor le-am dat-o dupa ce au facut un proces-verbal si au numarat banii, erau 200 de milioane de lei vechi, ne-a declarat croitoreasa Mariana Rotaru.

„Eu stiu ce inseamna leul trudit din greu”

Vestea s-a raspandit cu iuteala fulgerului si in cateva zile nu era om din localitatea Dancu, acolo unde locuieste femeia, care sa nu fi aflat de cele intamplate. Multi au crezut-o nebuna, si asta pentru ca femeia nici nu a vrut sa auda de vreo recompensa si nici prin cap nu i-a trecut ca ar fi putut pastra banii. Asta, in conditiile in care traieste dintr-un salariu minim pe economie si locuieste intr-un apartament modest de la periferia Iasiului impreuna cu cei doi baieti, cu nora si cu nepotica ei. ‘Eu castig cam 500 de lei pe luna, dar mai lucrez si acasa atunci cand am o comanda. Sunt croitoreasa de cand ma stiu, muncesc cam 14 ore pe zi pentru ca familia mea sa aiba ce pune pe masa. Cand am gasit banii, imediat m-am gandit la nenorocirea celui care i-a pierdut. Eu stiu ce inseamna leul trudit din greu si am vrut sa-i inapoiez pagubitului. Nu as fi putut niciodata sa-i pastrez pentru mine, m-ar fi batut Dumnezeu. Sunt multumita ca sunt sanatoasa si pot munci. Am salariu si un acoperis deasupra capului. E suficient, ne-a mai spus Mariana Rotaru

Politia si-a facut la randul ei datoria, iar geanta i-a fost inapoiata proprietarului uituc, un batranel de peste 80 de ani care vanduse o garsoniera, iar banii urma sa-i depuna la banca. Acestuia  nu i-a venit sa creada ochilor ca cineva care a gasit uriasa suma a predat-o politiei. A insistat sa o cunoasca pe Mariana si mai mult cu forta i-a oferit acesteia un milion de lei vechi drept multumire. Autoritatile iesene nu au fost nici ele insensibile fata de simtul civic al femeii. Primaria i-a oferit Marianei Rotaru o luna de zile mai tarziu o diploma de onoare pentru cinste.

Bucurestenii, corigenti la cinste

Redactorii revistei Reader?Ts Digest au ‘uitat pe strada mai multe telefoane mobile pentru a vedea care sunt cei mai cinstiti oameni de pe glob. Concluzia: in Bucuresti, doar jumatate din cei care au gasit telefoanele mobile au incercat sa le inapoieze.

Pentru a afla cum reactioneaza oamenii cand gasesc un telefon pe strada, jurnalistii de la Reader?Ts Digest au pus la bataie  960 de telefoane mobile, din care au recuperat doar 68%. Testul a fost realizat in 32 de orase importante din intreaga lume. Cei mai corecti s-au dovedit a fi locuitorii din Ljubljiana (Slovenia) unde ‘s-a pierdut doar un mobil.

Bucurestenii insa au cam picat acest test, situandu-se pe penultimul loc in topul corectitudinii. Din 30 de telefoane lasate strategic in aceste locuri, doar 14 au fost inapoiate. l Mihaela Brabu

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News