“Dacă se întâmplă ca apa să inunde Valea Oraşului, acesta ar fi cel mai mare dezastru urban de la al Doilea Război Mondial încoace”, anunţa, duminică, Mircea Răzvan Cristea, primarul Galaţiului. Şi nu se înşală. În zona din apropierea falezei există infrastructură, calea ferată, spitalul, dar şi şantierul naval sau vama, la care lucrează 12.000 de persoane. Tot acolo trăiesc 8.000 de oameni,
“Dacă intră Dunărea, zona ar putea rămâne inundată săptămâni întregi, până când apa se va retrage. Pagubele iniţiale ar fi de 110 milioane de euro, asta numai în prima secundă, apoi, în fiecare zi, alte 45 de milioane”, a mai spus edilul. Conştienţi de dezastrul care s-ar putea abate asupra lor, locuitorii oraşului nu au mai aşteptat şi, încă de duminică, au ieşit pe faleză şi au muncit cot la cot cu pompierii şi cu jandarmii la consolidarea digurilor.
Singura soluţie: inundarea controlată
Zi şi noapte, câteva mii de oameni au încărcat saci cu nisip, pe care i-au aşezat pe faleza Dunării, sperând să împiedice apa să mai înainteze. În tot acest timp, apele au continuat să crească, iar fluviul a atins, ieri, cota record de 677 de centimetri.
Nici la Brăila situaţia nu este mai bună. Dunărea a ajuns luni la 709 centimetri, cu 10 peste recordul istoric din 2006. Pentru a scăpa cele două oraşe de inundaţii catastrofale, autorităţile iau în calcul şi i-nundarea controlată a satului Grindu, din Tulcea.
Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor susţin că judeţul Galaţi e expus urgiei apelor, fiind situat la confluenţa a trei mari râuri: Dunăre, Siret şi Prut. “Situaţia în zonă e monitorizată permanent, pentru că fluviul înregistrează deja niveluri ridicate. De fiecare dată când există viituri pe afluenţii săi, la Galaţi riscul de inundaţii este mare”, a explicat hidrologul Gheorghe Stăncescu.
Localnicii, pregătiţi să plece în orice clipă
Ion Vasile (42 de ani) locuieşte în apropierea falezei din Galaţi. Bărbatul şi familia lui trăiesc în teroare de câteva zile şi aşteaptă cu sufletul la gură momentul în care pompierii vor veni să-i evacueze. Vasile şi-a pus lucrurile de valoare la înălţime, în casă, pe şifoniere sau pe sobă, şi a pregătit o geantă în care ţine toate actele familiei şi banii. “Dacă autorităţile nu sparg barajul de la Tulcea, nu cred că va ţine digul ridicat pe faleza noastră şi o să intrăm toţi la apă”, spune bărbatul.
312.000 de oameni afectaţi
Municipiul Galaţi, aflat pe Dunăre, e reşedinţa judeţului cu acelaşi nume şi “casa” a peste 312.000 de locuitori. Economia se bazează, în mare parte, pe Şantierul Naval, pe Portul Fluvial, pe Combinatul Siderurgic Arcelor-Mittal şi pe Portul Mineralier. Acum înecată de Dunăre, faleza e principala atracţie turistică a oraşului şi locul de promenadă al gălăţenilor. Portul, parcul Eminescu şi Casa Memorială Al. I. Cuza sunt alte obiective pe care Galaţiul le găzduieşte.
Codul roşu de inundaţii prelungit pe Siret şi Prut
Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii până în această după-amiază pe porţiuni importante ale râurilor Siret şi Prut, şi pe Dunăre.
Moldova, Maramureşul, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei şi zona Carpaţilor Orientali, adică 18 judeţe, sunt şi astăzi sub cod galben de precipitaţii. Mai mult, hidrologii au prelungit codul roşu de i-nundaţii până în această după-amiază pe porţiuni importante ale râurilor Siret şi Prut, şi pe Dunăre. În următoarele zile, Capitala va fi ferită de urgia ploilor, bucureştenii bucurân- du-se de vreme senină. De joi însă meteorologii anunţă şi aici ploi însemnate cantitativ.
Ce nenorociri au făcut inundaţiile!
– Botoşani – Un copil de cinci ani din Todireni se zbate între viaţă şi moarte într-un spital din Iaşi, după ce o parte din peretele casei în care se juca s-a prăbuşit peste el zilele trecute. La Dorohoi, trei copii, doi de 12 şi unul de 14 ani, au fost prinşi de localnicii sinistraţi când cereau ajutoare, chiar dacă familiile lor n-au fost afectate de viituri. Mânjiţi cu noroi pe faţă, băieţii au cerut obţinut câte 100 de lei.
– Argeş – O furtună cu grindină a distrus, ieri, 8.000 de hectare agricole din localitatea Bârla. Ion Neacşu, primarul comunei, a declarat că stratul de gheaţă a fost în unele locuri chiar de 50 de centimetri, grindina distrugând mai multe maşini. 4 Suceava – Un pilon al podului rutier din localitatea Dorneşti, a căzut, ieri, în râul Suceava. Podul a fost închis săptămâna trecută din cauza inundaţiilor care l-au avariat.
– Bacău – Pentru a preveni izbucnirea unei epidemii, Ministerul Sănătăţii a asanat şi a dezinfectat 1.575 de fântâni. Autorităţile din judeţele afectate au primit 1.500 de doze de ser antitetanic, iar la cele două puncte de vaccinare din Săuceşti au fost imunizate 13 persoane.
Şi-a păzit casa de ape cu 600 de euro
Un localnic din Săuceşti, localitatea băcăuană evacuată săptămâna trecută din cauza inundaţiilor, a reuşit să scape de ape construindu-şi singur un dig în jurul casei. Baricadarea l-a costat 600 de euro şi nici un firişor de apă nu i-a intrat în curte.
10 milioane de euro pentru sinistraţi
Un număr de 18 firme din subordinea Ministerului Economiei şi sindicatele lor vor sprijini sinistraţii din zonele inundate cu peste 10 milioane de euro. Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, colectarea fondurilor a început deja.
fotografii: Maria Romaniţă, Mediafax, www.bogdanbutunoi.blogspot.com
Vezi şi: Apele au lăsat în urmă numai suferinţă