Asta ar trebui să ne bucure, mai ales că pe primele locuri se află oraşe precum Oslo sau Zürich. Mai mult, acelaşi studiu arată că un bucureştean munceşte 42 de minute pentru a-şi cumpăra un hamburger gen BigMac, în timp ce ungurii sau bulgarii muncesc aproape o oră pentru acelaşi sendviş.
Gata! Bucureştenii au şi ei un motiv de laudă în faţa vecinilor de la Budapesta sau Sofia. Locuitorii capitalei noastre muncesc vreo 42 de minute pentru a mânca un BigMac, care costă 8 lei, în timp ce locuitorii Budapestei “trag” 59 de minute pentru un astfel de produs. Nici bulgarii nu stau mai bine decât noi. Cei din Sofia sunt nevoiţi să “dea la sapă” vreo 56 de minute pentru a câştiga banii necesari pentru un astfel de deliciu.
Stăm mai bine decât bulgarii şi ungurii
În ceea ce priveşte pâinea, românii din Capitală au nevoie de 27 de minute de muncă pentru a putea să mănânce o pâine de-un kilogram. La acest capitol, vecinii României stau mai bine decât noi. Acelaşi studiu realizat de banca elveţiană UBS mai arată că un bucureştean trebuie să muncească 44 de minute pentru un kilogram de orez (costă 6-7 lei) şi 63,5 ore pentru un iPod nano, care costă între 600 şi 900 de lei.
În ceea ce priveşte topul oraşelor în funcţie de preţuri, bucureştenii au şi aici motive de bucurie. Capitala României se află pe locul 8 într-un top al celor mai ieftine oraşe din Europa, surclasând metropole mult mai importante de pe continent, precum Roma, Madrid, München, Londra sau Valencia, acolo unde milioane de români încă mai încearcă să ajungă în speranţa unui trai mai bun. Cele mai scumpe oraşe sunt Zürich (Elveţia) şi Oslo (Norvegia).
Un român se îmbracă cu 260 de euro
Deşi nu avem preţuri acceptabile la haine, investim mult în imaginea noastră. În medie, o bucureşteancă îşi cumpără o ţinută de birou cu 210 euro. Pentru un costum complet, bărbaţii români cheltuiesc 260 de euro.
Cei mai pretenţioşi sunt japonezii, care “sparg” peste 900 de euro pentru o ţinută, în timp ce malaezienii şi filipinezii se mulţumesc să se îmbrace din cap până-n picioare cu doar 80 de euro. În lume, singurele oraşe în care femeile cheltuiesc pentru îmbrăcăminte mai mult decât bărbaţii sunt Cairo şi Seul.
Transportul în comun e ieftin
Transportul în comun din Bucureşti este dintre cele mai ieftine din lume. Un bilet de autobuz costă 38 de eurocenţi, în timp ce unul de tren este, în medie, 9 euro. În România, tariful taximetrelor este şi el accesibil: pentru o călătorie, un român scoate din buzunar, în medie, 2,35 de euro.
Ungurii plătesc dublu pentru a călători, astfel că un bilet de autobuz ajunge la 85 de eurocenţi. În schimb, preţul unui voiaj cu trenul este de 9,75 euro, foarte apropiat de cel din România. Cel mai scump transport în comun din lume este cel suedez. În Stockholm, un bilet de metrou ajunge la 3,5 euro.
Avem zile libere ca-n Occident
Conform studiului UBS, românii lucrează, în medie, 1.712 ore pe an şi se bucură de 26 de zile libere. O situaţie asemănătoare este în Germania (28 de zile libere), Luxemburg (25 de zile) sau Suedia (25 de zile), ţări cu economii solide. În schimb, mexicanii muncesc pe brânci – 2.260 de ore pe an şi au şase zile de concediu. După ei urmează thailandezii, care au doar şapte zile libere pe an.
357 de euro, chiria lunară medie
O familie de bucureşteni plăteşte o chirie exorbitantă, dacă luăm în calcul că, pentru un apartament nemobilat de trei camere, chiria lunară minimă e de 357 de euro, conform UBS. Vecinii unguri sunt mai norocoşi: pentru aceeaşi locuinţă, scot din buzunar doar 266 de euro.
Românii care vor totuşi o locuinţă mai spaţioasă, complet mobilată, într-un cartier liniştit, au de achitat, lunar, o chirie ce porneşte de la 770 de euro şi poate ajunge la peste 1.700. Atât cer proprietarii români pentru un apartament de patru camere dintr-un oraş cu câteva sute de mii de locuitori.
Studiul UBS arată că nivelul chiriilor din România este asemănător cu cel al altor ţări fost comuniste. Bulgarii din Sofia plătesc, în medie, o chirie lunară de 385 de euro, iar polonezii din Varşovia, 378 de euro.