Violeta Alexandru a spus în cadrul audierii în Parlament că există puține sesizări despre problemele întâmpinate de cetățenii români plecați la muncă în Germania în această perioadă.

Nu se confirmă din cifre situația îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii:

 A garantat însă că autoritățile se implică, ”chiar dacă un singur om întâmpină probleme”.

Libertatea a întrebat Ministerul care sunt cifrele care infirmă ”situația îngrijorătoare” prezentată în presă.

Într-un răspuns sosit de la Serviciul de Comunicare al Ministerului Muncii, aflăm că ”doamna ministru a făcut această afirmație referindu-se la cifrele comunicate de către ambasade, precum și la cele transmise de alte autorități”.

”Astfel, atașații de muncă din ambasade au transmis că au fost înregistrate doar 56 de sesizări: Franța (31), UK (7), Olanda (5), Italia (5), Spania (4) și Germania (4).

Cu alte cuvinte, ministrul muncii, Violeta Alexandru, a redus complexitatea riscului pus asupra muncitorilor sezonieri la o singură cifră: cea a reclamațiilor făcute ambasadelor de acești muncitori.

De asemenea, din datele comunicate Ministerului Muncii și Protecției Sociale de către Poliția de Frontieră, până în 10 mai 2020 au ieșit din țară, prin aeroporturi, 29.086 de lucrători sezonieri români: 25.917 în Germania, 1.808 în UK, 775 în Olanda, 262 în Belgia, 257 în Austria, 35 în Norvegia, 17 în Suedia, 11 în Italia, 3 în Spania și 1 în Danemarca”, se precizează în răspuns.

Luând în calcul cifra pe baza căreia ministrul muncii i-a liniștit pe parlamentari, din aproape 26.000 de români plecați în Germania în această perioadă, doar 4 au depus sesizări la Ambasada Germaniei sau la consulate.

”Aceștia vin din România dezamăgiți de autorități”

Mai mulți activiști și sindicaliști din Germania, care îi sprijină pe muncitorii români de acolo, au spus pentru Libertatea că numărul mic de sesizări e legat de lipsa de încredere în autorități, nu de lipsa de probleme. 

”Aceștia vin din România dezamăgiți de autorități. Mai degrabă postează pe Facebook decât să apeleze la consulat și la ambasada”, a spus Daniela Reim, consilier la Centrul de Consiliere Arbeit und Leben din Oldenburg. 

Prin comparație, 400 de români au apelat la Faire Mobilität, o rețea de centre de consiliere ale sindicatelor germane, în perioada  23 martie – 20 aprilie. Faire Mobilität oferă sprijin lucrătorilor care vin din Europa Centrală şi de Est.

În 2019, 1.300 de lucrători români au solicitat ajutorul acestor centre din Germania, a spus Mirela Cărăvan, coordonator relații internaționale la Blocul Național Sindical (BNS), o confederație sindicală care face parte din rețeaua internațională Fair Working Conditions.

”Românii reprezintă 27% din totalul celor care solicită consiliere. Este al doilea mare contingent, după polonezi”, adaugă Cărăvan. 

Comparând datele din cei doi ani, observăm că numărul românilor care au căutat ajutor la centrele Faire Mobilität în decursul a mai puțin de o lună, pe timp de pandemie, este aproape egal cu numărul celor care au solicitat ajutor pe parcursul a 4 luni în 2019. 

Ceea ce înseamnă că, față de o perioadă obișnuită, nevoia de sprijin a fost de aproape patru ori mai mare în timpul pandemiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News