- Libertatea a prezentat în exclusivitate, încă de acum trei săptămâni, situația muncitorilor srilankezi, concediați de la o fabrică de confecții pentru că au cerut să stea în autoizolare, după ce patronii i-au cazat cu opt suspecți de COVID-19.
- După ce au fost încătușați cu șoricei de plastic și sechestrați nouă ore în autocare, srilankezii au ajuns în carantină instituționalizată. Patru dintre ei au fost internați ulterior cu simptome de coronavirus la Spitalul Județean Botoșani.
- Reporterii ziarului au fost prezenți duminică atât în momentul eliberării muncitorilor din carantină, cât și când au ajuns în fața aeroportului Otopeni, destinația finală indicată șoferilor chiar de către Prefectura Botoșani.
„În virtutea unui informări cât mai clare asupra situației cetățenilor srilankezi angajați la GT Company SRL din Botoșani. Cei mai mulți dintre ei, respectiv 36, și-au manifestat intenția de a pleca la București, unde și-ar fi găsit un alt loc de muncă în zona Colentina și doar patru dintrei ei și-au exprimat dorința de a se reîntoarce la GT Company” se arată în comunicatul transmis de purtătoarea de cuvânt a Prefecturii, Monica Răileanu.
Prefectura: Srilankezii s-au certat între ei
Aceasta susține că nu a existat în niciun moment intenția ca aceștia să fie abandonați pe aeroport. „Pe perioada deplasării au existat neînțelegeri între cetățenii srilankezi, în sensul că o parte și-a dorit să ajungă pe aeroport, iar o parte la noul angajator”, mai precizează Prefectura Botoșani.
Însă, în momentul în care au ajuns în fața motelului în care srilankezii fuseseră carantinați, ecranele digitale de pe autocare indicau destinația OTOPENI.
Fotoreporterii Libertatea au surprins numele destinației finale.
De asemenea, atât medicul epidemiolog de la DSP Botoșani, cât și șeful dispozitivului Jandarmeriei le-au comunicat srilankezilor că autocarele îi vor transporta pe aeroportul Otopeni de unde vor trebui să-și găsească de unii singuri drumul spre Sri Lanka.
„Nu e treaba noastră că s-a închis aeroportul din Sri Lanka”, a răspuns șeful jandarmilor atunci când reporterul ziarului i-a comunicat că nu există zboruri comerciale spre Colombo. Singura soluție a muncitorilor era închirierea unui avion charter, a cărui costuri nu ar putea fi acoperite cu cei 500 de lei primiți în loc de ultim salariu de la fabrica de confecții GT Company.
Și prefectul i-a zis ministrului muncii că văzuse un zbor prin Doha
De altfel, inclusiv prefectul Dan Nechifor i-a spus la telefon ministrului muncii, Violeta Alexandru, că i-a trimis spre Otopeni pentru că ar fi văzut că există un zbor spre Colombo cu escală prin Doha, Qatar. Însă, pe site-ul aeroportului Colombo apare un mesaj potrivit căruia Sri Lanka și-a închis spațiul aerian pentru toate zborurile comerciale pentru a evita transmiterea infecției COVID-19.
În curtea Cabanei Stejarul, șeful dispozitivului de jandarmi le-a prezentat pe scurt srilankezilor care sunt opțiunile lor: rămân în pădure, merg la aeroport ori se întorc la fabrica de confecții. Doar patru au ales să meargă spre dormitoarele GT Company.
Poliția nu a găsit în neregulă legarea muncitorilor cu șoricei de plastic
Autoritățile botoșănene au negociat reangajarea muncitorilor la patronii care le-au pus în mod voit sănătatea în pericol, i-au cazat alături de opt suspecți de coronavirus, i-au concediat, legat cu șoricei de plastic și sechestrat timp de nouă ore în două autocare. Față de toate aceste incidente, IPJ Botoșani a spus că nu s-a constatat nicio faptă de natură penală sau contravențională, deși srilankezii le-au arătat polițiștilor urmele lăsate de șoriceii de plastic pe încheieturile lor.
De altfel, agresiunea a fost confirmată chiar și de către autoritățile prezente la eliberarea oamenilor din carantină: „Doar nu i-au legat de dragi ce le erau. Poate îmi spuneți de ce aveau foarfece sub perne”, a transmis unul dintre reprezentanții autorităților botoșănene reporterilor Libertatea.
Patronii italieni îi vor înapoi la Botoșani pe srilankezi
În ciuda tuturor evenimentelor din ultimele zile, patronii italieni ai firmei de confecții susțin că îi vor înapoi pe cei 36 de angajați abandonați pe Otopeni.
„Inclusiv în cursul zilei de astăzi, conducerea GT Company și-a reiterat intenția de a-i reangaja pe cetățenii srilankezi, inclusiv prin asigurarea transportului către Botoșani”, se mai arată în comunicatul Prefecturii. Asta chiar dacă autoritățile botoșănene refuză de trei săptămâni să ancheteze intervenția violentă a bodyguarzilor plătiți de patronii fabricii în dormitoarele srilankezilor.
Răspunsul integral al Prefecturii Botoșani
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro