Joi au plecat mii de români de pe Aeroportul din Cluj-Napoca spre Germania, cu 12 avioane închiriate de firmele care îi duc la muncă.
Muncitorii români care vin în Germania după ridicarea restricțiilor trec printr-un filtru de control la plecarea din România și apoi un alt control va fi la sosirea pe cele șapte aeroporturi.
Vor veni în șapte aeroporturi deja anunțate de poliția federală, nu în mai multe, cu un filtru de control la sosire. Oamenii aceștia sunt asigurați medical în perioada cât sunt aici, există propriul control la plecarea din România.
Ambasadorul Emil Hurezeanu:
Ambasadorul a precizat că, în mod normal, veneau în ultimii ani aproximativ 250.000 de muncitori sezonieri din țările răsăritene, din care 80% erau din România.
Pe 25 martie, România a suspendat, prin ordonanță militară, toate zborurile către și dinspre Germania și Franța pe o perioadă de 14 zile. Tot la sfârșitul lunii martie, Guvernul german a oprit intrarea lucrătorilor sezonieri.
Joi, Germania avea peste 113.000 de cazuri de coronavirus și aproape 2.300 de decese. În România sunt peste 5.200 de persoane infectate cu COVID-19 și numărul deceselor a depășit 240.
Autoritățile au renunțat la restricție după ce producătorii au atenționat autoritățile că, în lipsa muncitorilor sezonieri, se vor reduce legumele de pe piața germană.
”Atunci s-a revenit și s-a ajung la această măsură de compromis, că 40.000 pot veni în aprilie și alți 40.000 în luna mai. Din acești 80.000, majoritatea sunt români, pentru că de ani de zile vin și pentru că sunt foarte prețuiți”, a mai spus Emil Hurezeanu.
Ambasadorul a precizat că cel mai mare producător de sparanghel din landul Brandenburg îi consideră pe români cei mai buni angajați și mai siguri, înaintea polonezilor.
”De anul trecut, are și o recoltă la sud de București, pe 200 de hectare. Cultivă sparanghel acum și la sud de Craiova, și la sud de București, pentru că îi prețuiește pe lucrătorii români”, a adăugat Emil Hurezeanu.
”Vrem ca românii să fie aduși de Tarom. Germanii s-au grăbit să își pună avioanele lor”
Ambasadorul a mai spus că primii muncitori sezonieri români vor fi aduși cu avioane ale companiilor germane, dar că se fac demersuri ca aceste curse să fie preluate de Tarom, compania de stat foarte afectată de măsurile luate după epidemia de coronavirus
”Ideea noastră și eforturile noastre merg acum spre facilitarea unor zboruri și pentru Tarom, pentru că e o companie de stat foarte lovită. Germanii s-au grăbit să își pună avioanele lor la înaintare, Lufthansa, sucursala lor Eurowings și alte companii mai mici”, a precizat Emil Hurezeanu.
Demersurile pentru preluarea de către Tarom a acestor zboruri au început de o săptămână.
”Credem că vom obține aceste zboruri și pentru avioanele noastre. Am pus în legătură producătorii de sparanghel, șefii asociațiilor de fermieri din Germania cu conducerea Tarom și sper ca o parte din zborurile către Germania și apoi din Germania către România să fie operate și de Tarom”, a spus ambasadorul.
Emil Hurezeanu a precizat că zborurile cu avioanele Tarom ar avea și avantajul că, la întoarcerea în România, ar putea să ia români care vor să se repatrieze.
”Cazuri critice, oameni bolnavi, familii despărțite, care au fost împiedicați sau blocați acum să se întoarcă în România, pentru că legăturile aeriene nu există, iar traficul rutier este și el foarte împovărat”, a mai spus ambasadorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro