Povestea de viață a lui Vasile Bolohan pare a fi inspirată dintr-un film. Suceveanul a copilărit în uscătorul blocului, după ce familia sa a rămas fără apartament. Dormea pe un preș, iar deseori asista la conflictele violente dintre părinții săi. Tatăl său a ajuns la puşcărie, pentru tentativă de omor, iar mama s-a mutat într-un sat din Botoșani, împreună cu concubinul. Așa se face că la 14 ani și jumătate, Vasile era un copil al străzii, notează ziarulromanesc.de.
“Era noapte, frig, îmi era foame. Am mers şi m-am culcat în uscătorul blocului unde locuiesc, trecând pe lângă uşa apartamentului unde locuisem până în acea zi. Senzaţia e greu de descris. Cu nişte preşuri luate din alte blocuri, de la uşi, m-am învelit şi m-am culcat acolo”, își amintește Vasile despre chinul pe care l-a trăit.
Abandonat pe străzi, Vasile spune că a fost nevoit chiar și să fure pentru a putea supraviețui. La 24 de ani a ajuns la pușcărie, pentru tentativă de furt. A fost prins în flagrant, după ce a sustras o cameră de filmat și câteva haine dintr-o casă de vacanță din Costinești.
“Am fost condamnat la trei ani şi şase luni. Acolo, în puşcărie, am avut timp să reflectez la mine, la viaţa mea sau la ce voi face de-acum încolo. Și nu am încetat să mă rog. A trecut greul şi am ieşit mai «curat spiritual». Am tot sperat să am ocazia să fac ceva bun în viaţa mea. Mi s-a deschis o poartă, care avea să schimbe cursul vieţii mele şi nu numai”, a precizat Vasile Bolohan pentru sursa citată.
Suceveanul a luptat cu greutățile vieții, iar la 31 de ani, a reușit să plece din țară. În urmă cu aproape 10 ani, a ajuns în orașul Leeds din nordul Angliei, unde lucrează în domeniul construcțiilor.
“Un prieten m-a chemat în Anglia şi nu am aşteptat să spună a doua oară. Țin minte că de teamă să nu se răzgândească mi-am închis telefonul trei zile până am ajuns la el”, a povestit Vasile, amintindu-şi de începuturile sale în Anglia.
Bărbatul se consideră realizat pentru că este căsătorit și este tatăl unui copil în vârstă de opt ani și jumătate. De când lucrează în străinătate, spune că și-a ajutat mulți prieteni din Suceava să ajungă în Marea Britanie.
“Pe majoritatea prietenilor care mi-au făcut un sendviş când nu aveam ce mânca. Pe toţi cei care m-au lăsat să fac o baie în casa lor sau m-au lăsat să îmi spăl hainele când mi-a fost greu. În total, 53 de persoane”, spune Vasile.
În urmă cu trei ani, a aflat despre drama prin care treceau cinci copii din comuna Adâncata, care, împreună cu mama lor, riscau să ajungă pe drumuri. Într-unul dintre concediile petrecute în România, le-a cumpărat celor mici tot ce și-au dorit, din banii agonisiți ca muncitor pe șantierele din Anglia.
A simțit atunci că poate face mai mult pentru familia greu încercată și a început o campanie de strângere de fonduri, pe Facebook. Un om de afaceri, care a vrut să rămână anonim, s-a oferit să le construiască o casă, iar primarul comunei le-a oferit un teren pentru a ridica locuința.
Mai apoi, suceveanul le-a cumpărat rechizite de şcoală, televizor, haine şi pentru prima oară i-a dus la un restaurant.
Vasile Bolohan nu a rămas indiferent, după ce a aflat că un sucevean are nevoie de bani pentru o proteză la un picior amputat. În urmă cu aproape un an, a ajutat o fetiță talentată care provine dintr-o familie săracă. I-a cumpărat copilei o vioară profesionistă, iar fratelui acesteia, un aparat de fotografiat.
Anul trecut, Vasile s-a întors în România ca să ajute copiii dintr-un orfelinat de lângă Suceava.
“Mă jur că atunci când am văzut copiii, am plâns zece minute fără să mă pot opri. Cu 12 ani în urmă plânsesem ultima dată, când mi-am îngropat tatăl. Am ajuns în Anglia şi gândul la acei copii nu îmi dădea pace. Efectiv, nu puteam dormi. Atunci am cerut ajutor pe Facebook, să ducem copiii într-o excursie şi să mănânce o pizza, că mulţi dintre ei nu au văzut-o decât la televizor”, a povestit suceveanul pentru sursa citată.
Cu ajutorul altor oameni inimoși, a reușit să strângă în doar patru zile suma de 12.000 de lei. Banii au fost folosiți pentru a cumpăra haine copiilor nevoiași, care au fost trimiși într-o excursie de două zile la Bicaz şi Piatra Neamţ.
O parte dintre banii strânși au fost destinați și pentru a cumpăra proteze pentru un copil care a rămas fără mâini în urma unui accident.
sursă foto: ziarulromanesc.de
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro