Locația Muntelui Sinai este de mult timp subiect de dispută între experții religioși și academicieni. Muntele Karkom a câștigat teren în ultima perioadă, grație unui fenomen natural anual ciudat, la care asistă atât grupuri de arheologi, cât și entuziaști ai naturii.

Fenomenul are loc mereu pe 21 decembrie, de solstițiul de iarnă, ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină solară. Atunci, sfera din plasmă fierbinte se află la cea mai mică înălțime zilnică maximă pe cer.

La amiază, Soarele coboară peste o vale adâncă de pe Karkum și lasă o aură ciudată de lumină, ca o flacără care pâlpâie pe o față stâncoasă a muntelui, în dreptul unei firide.

Fenomenul a fost botezat „Burning Bush” (n.r. – „rugul aprins”). Poate că acesta a fost, au spus unii, focul supranatural pe care l-a văzut Moise pe muntele sfânt, când Dumnezeu i-a vorbit pentru prima dată, și unde, mai târziu, a primit cele Zece Porunci.

Tufa aprinsă, niciodată înghițită de foc, este un simbol în iudaism și reprezintă viața veșnică.

Muntele Sinai a captivat arheologii de multă vreme, iar unii cercetători pretind că situl a jucat un rol spiritual important cu mii de ani în urmă.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, arheologul italian Emmanuele Anati a descoperit mii de sculpturi în stâncă, în timp ce cerceta platoul muntelui, la aproape 800 de metri deasupra nivelului mării. Printre desene, tăblițe testamentare și alte referințe biblice. Anati a identificat, de asemenea, un altar pentru ofrande cu rămășițele a 12 stâlpi de piatră.

Accesul pe Muntele Karkum este de obicei limitat, deoarece presupune trecerea printr-o bază militară. Un drum asfaltat care ajută la scurtarea călătoriei a fost în mare parte închis traficului civil în ultimii ani din cauza pericolului de atentate ale militanţilor islamişti din Sinai.

În 2021, la mijlocul primei săptămâni din luna decembrie, militarii au deschis drumul asfaltat și au permis trecerea prin zona de tragere pentru căutătorii „Rugului Aprins”.

Fără binoclu sau „viziune biblică”, vizitatori care caută „rugul” sunt dezamăgiți, uneori, că aureola din jurul gurii peșterii rupestre nu este „de foc”.

„Este o legendă grozavă, oricum, trebuie să recunoașteți asta”, conchide unul dintre ghizii care conduc pelerinii pe pantele abrupte, bătute de vânt.

Trebuie să căutați adevărul. Prezentați toate opiniile și dovezile științifice și lăsați cititorul să decidă singur. În mod cert, acest munte este povestea istoriei omenirii.

Emmanuele Anati, arheolog:

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News