„Grupări coordonate din Rusia se află în spatele atacului cibernetic”, a spus agenția într-un comunicat. „Acest tip de atac a fost efectuat pentru prima dată în Muntenegru și a fost pregătit pentru o perioadă lungă de timp.”

„Anumite servicii au fost oprite temporar din motive de securitate, dar securitatea conturilor aparținând cetățenilor și companiilor și datele acestora nu au fost puse în pericol”, a declarat și ministrul Administrației Publice, Maras Dukaj, pe Twitter.

Dukaj a spus că atacul, care a început joi seară, a semănat cu altele care au avut loc în ultimii ani. Muntenegru, membru NATO, și-a informat aliații despre el.

„Un atac cibernetic persistent este curs de desfășurare în Muntenegru”, a avertizat pe site-ul său Ambasada SUA la Podgorica. „Atacul poate include întreruperi ale serviciilor de utilitate publică, transport (inclusiv punctele de trecere a frontierei și aeroport) și telecomunicații”.

NATO este la curent cu informațiile despre atacuri cibernetice din Muntenegru și este gata să-și ajute partenerii dacă este necesar, a declarat un oficial NATO, citat de Vocea Americii.

Dusan Polovic, un oficial guvernamental, a declarat că poate „spune cu certitudine că acest atac pe care îl suportă Muntenegru în aceste zile vine direct din Rusia”.

Muntenegru, considerat cândva un puternic aliat al Rusiei, a aderat în 2017 la NATO, în ciuda opoziției puternice din partea Moscovei. De asemenea, s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

La fel ca majoritatea țărilor europene, Rusia a adăugat Muntenegru pe lista sa de „state inamice” pentru că a acționat împotriva intereselor Kremlinului prin impunerea de sancțiuni.

Hackerii au atacat, de asemenea, infrastructura digitală de stat a Muntenegrului în ziua alegerilor din 2016, și apoi din nou pentru o perioadă de câteva luni în 2017, când fosta republică iugoslavă era pe cale să adere la NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News