Într-un comunicat transmis de autoritățile de la Podgorica se arată că armata formată din cel mult 2.000 de soldaţi a Muntenegrului contribuie „la pace şi stabilitate, nu numai pe continentul european, ci şi în întreaga lume”, mai ales „alături de soldaţii americani în Afganistan”.
Guvernul adaugă că Muntenegrul este „un stat stabilizator în regiune” și că a fost „singurul care nu a fost teatru de luptă în timpul dezmembrării fostei Iugoslavii”.
Reacția micii țări balcanice de pe coasta Mării Adriatice vine după ce preşedintele american Donald Trump a declarat într-un interviu acordat marţi postului de televiziune Fox News că are îndoieli cu privire la clauza de apărare colectivă a NATO, el făcând referire la Muntenegru care a aderat în 2017. „Muntenegrul este o ţară mică, cu oameni foarte puternici; sunt oameni foarte agresivi. Ei pot deveni agresivi şi, felicitări, sunteţi în cel de-Al Treilea Război Mondial”, a spus Trump
Pe atunci membri ai armatei iugoslave, soldaţii muntenegreni au participat totuşi alături de sârbi la războiul de independenţă din Croaţia (1991-1995), în special la asediul sângeros de la Dubrovnik. Dar, asemenea Macedoniei (1991), propria sa declaraţie de independenţă faţă de Serbia, în 2006, nu a condus la război.
În comunicatul guvernului macedonean se mai arată că în timpul conflictelor care au afectat fosta Iugoslavie (soldate cu aproximativ 130.000 de morţi), Muntenegrul a primit şi protejat 120.000 de persoane. ”Țară mică sau mare, ceea ce contează este nivelul la care plasaţi valorile libertăţii, ale solidarităţii şi ale democraţiei. În numele acestor principii, prietenia şi alianţa dintre Muntenegru şi Statele Unite ale Americii sunt puternice şi inalienabile”, a conchis guvernul muntenegrean, potrivit presei internaționale citate de Agerpres.
Citește și: EXCLUSIV/Frații suspectați că au comis crimele de la fabrica de ciment au vorbit cu reporterul Libertatea: ”Suntem nevinovați, găsiți adevărații criminali” – VIDEO&FOTO