Rămasă fără stația de sortare de lângă satul ilfovean Cățelu, care primise amenzi de aproximativ un milion de lei pentru depozitare de deșeuri și apoi s-a închis, Primăria Sectorului 3 s-a reorientat.

Mașinile societăților din subordinea Primăriei Sector 3, în special cele de la Algorithm Construcții S3, sunt văzute, de câteva săptămâni, în zona Drumul Lunca Corbului din sector, din zona Nicolae Teclu, între Pallady și cheiul Dâmboviței Aici, pe un spațiu neîmprejmuit, au răsărit mai mulți munți de gunoaie și resturi de betoane. Sunt grămezi care ating și 5 metri înălțime.

Deșeurile sunt tocate chiar la fața locului și, spun martori oculari care au urmărit activitatea din ultimele săptămâni, sunt duse într-o locație a Direcției de Salubritate a Sectorului 3 aflată în apropiere, pe Splaiul Unirii.

Ce au găsit reporterii Libertatea?

Șoferii spun că doar fac drumuri prin zonă

La sosirea reporterilor miercuri, 26 octombrie, în zonă făcea drumuri o autobasculantă marcată cu însemnele firmei Algorithm Construcții S3. Șoferul a devenit agitat la vederea ziariștilor, a deschis ușa și a strigat la aceștia să nu fie fotografiat.

Șoferul autobasculantei | Foto: Vlad Chirea / Libertatea

„Sunt pe drum, doar trec pe aici”, a menționat el când a fost întrebat de ce a venit la locație. Și a plecat mai departe. „Așa fac toți șoferii când sunt fotografiați aducând sau venind să ducă gunoaiele”, comentează locuitorii din sector.

Totuși, cu doar câteva zile înainte, o mașină asemănătoare, având imprimate pe uși aceleași însemne, era fotografiată în timp ce este încărcată cu gunoaie tocate chiar la fața locului.

O fotografie primită de la o sursă arată cum deșeurile erau încărcate într-o autobasculantă cu logo-ul firmei Algorithm Construcții S3 pe portieră

Ce se întâmplă la „groapa” ad-hoc

Gunoaiele depozitate | Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Gunoaiele au miros înțepător, fiind depozitate într-un spațiu deschis, neîngrădit, direct pe beton. 

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

La fața locului se află și un încărcător frontal. În momentul în care ziariștii Libertatea au încercat să se apropie de utilaj, bărbatul care-l mânuia a venit cu viteză înspre ei, ridicând un nor de praf. Până atunci, acesta prelua gunoaie de pe o altă latură a muntelui de gunoaie.

Încărcătorul frontal (s) care prelua gunoaie. | Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Încărcătorul frontal preia gunoaiele și le toacă acolo, folosind o stație de tocare și, apoi, o stație de sortare.

Stațiile de sortare și tocare | Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Amendă de 60.000 de lei

Contactat de Libertatea, șeful Gărzii de Mediu București, Viorel Tufeanu, a spus că Direcția Generală de Salubritate a Primăriei Sectorului 3 a fost deja amendată cu 60.000 de lei. Instituția a fost săptămâna trecută în control pe terenul din Drumul Lunca Corbului în urma unor sesizări primite de la cetățeni.

„Acolo este o platformă betonată pe care se efectuau activități de sortare prin ciuruire, fără documente legale în acest sens”, a declarat Tufeanu, la solicitarea ziarului.

Primăria are la dispoziție 30 de zile să curețe terenul, a mai precizat directorul Gărzii.

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Cine deține locația

Conform documentelor consultate de Libertatea la Agenția Națională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), compania care deține terenul pe care sunt depozitate gunoaiele este BIL Giulești Proprietăți SA.

Conform datelor celor de la Garda de Mediu, terenul a fost cedat spre folosire unei companii din subordinea Primăriei Sector 3. 

Are o suprafață de 11.689 metri pătrați și, recent, i s-a adăugat un drum de acces dinspre Drumul Lunca Cetății, care se unește, în dreptul gunoaielor, cu Drumul Lunca Corbului.

Vechile imagini salvate de Google Street View și Google Earth arată o suprafață goală, posibil o fostă curte sau fundație de clădire. 

În luna iunie 2022, când mașinuța Google a trecut ultima oară pe acolo, pe acea suprafață nu se afla gunoi.

BIL Giulești Proprietăți are mai multe terenuri în zonă. Este firma care a vândut, în 2015, conform publicației Wall Street, o parcelă însemnată către gigantul suedez IKEA la doar un kilometru depărtare, unde s-a ridicat magazinul de mobilă de la Theodor Pallady.

Acționarul majoritar al BIL Giulești este un alt gigant, consorțiul Broadhurst Investments Limited. La rându-i, Broadhurst face parte din New Century Holdings (NCH), un grup american prezent pe piața din România încă din 1994.

Prin Broadhurst, NCH deține pachete de acțiuni în companii precum Vel Pitar, Unirea Shopping Center, Cocor București sau Asirom.

Libertatea a cerut un punct de vedere și societății BIL Giulești și îl va publica imediat ce îl vom primi.

Urmărește-ne pe Google News