În România, nu numai sistemul de sănătate ne omoară, ci uneori chiar și refuzul medicilor de a trata un pacient care ajunge în camera de gardă cu diverse afecțiuni. Fie că nu au paturi, fie că nu au chef sau pur și simplu nu vor să-și asume responsabilitatea administrării unui tratament prescris de un doctor specialist de la un cabinet individual, sunt cadre medicale, și nu puține, care trimit pacienții la plimbare fără nici o jenă.
Probabil că nu mai este nici o surpriză pentru nimeni faptul că pacienții sunt tratați în bătaie de joc în unitățile spitaicești de stat din frumoasa țară în care trăim. Că mergem la spital să tratăm o boală și plecăm cu alta, iar nu mai miră pe nimeni. Însă să mergi într-unul dintre cele mai mari spitale de Urgență din Capitală, cu dureri cumplite de spate și să ceri să ți se pună o perfuzie în baza unei rețete prescrise de un medic specialist, dar să fii refuzat și trimis la plimbare pe motiv că nu-și asumă nimeni riscul unei posibile alergii la tratamentul prescris este strigător la cer. Practic, într-o formă oarecum voalată, ești trimis să mori pe stradă sau acasă.
Suntem lăsați să murim pe străzi ca animalele
I s-a întâmplat, în urmă cu doar câteva zilei, Ninei, o femei de 63 de ani, din București. Având dureri cumplite de spate, dar și de picior, femeii i-a fost prescris – de către un neurolog care își desfășoară activitatea într-un cabinet individual dintr-o policlinică – un tratament perfuzabil. Remediul medical era soluția de ameliorare a durerilor până la efectuarea unui RMN la care reușise să obțină o programare abia peste două săptămâni.
Cu absolut toate cele necesare perfuziei – branulă, soluție perfuzabilă, etc – femeia de 63 de ani a mers la un spital de urgență din sectorul 5. Avea chiar și scrisoare medical legată de diagnostic și medicamentația necesară. A fost șocată când medicul i-a spus că nu îi poate administra tratamentul pe motiv că poate fi alergică la medicamentele prescrise, iar el nu-și asuma responsabilitatea.
Trimisă la plimbare din două spitale
Degeaba s-a milogit femeia și chiar l-a rugat pe doctor să-i pună perfuzia contra-cost. A fost refuzată din nou și trimisă la plimbare. Cu ultimele puteri, pacienta a plecat spre o altă unitate, dar și aici a primit cam același tratament. ”Nu avem ambulatoriu, ne ocupăm de alte specializări, nu vă putem ajuta”, au fost cuvintele pe care le-a auzit.
Cu ochii în lacrimi, aflată din nou pe străzi, femeia și-a sunat fiica și i-a spus că nu se mai poate deplasa din cauza durerilor puternice. Aceasta din urmă i-a recomandat să cheme rapid o ambulanță. Acesta a fost “norocul” bietei bolnave, dacă putem vreodată să-l numim așa! A ajuns la spitalul de la care fusese pur și simplu alungată prima dată și a beneficiat, în sfârșit, de tratament.
”Este adevărat că erau chiar și câte doi pacienți în pat în camera de gardă. Asta nu înseamnă însă că putem fi tratați așa și trimiși să murim pe stradă. Mama mea, la fel ca toți cei care au un loc de muncă, a plătit, toată viața ei, contribuții la sănătate. Iar acum, când a avut nevoie de un tratament, a fost alungată fără nici un pic de jenă. Mă întreb dacă era un caz mai grav iar pacientul murea în stardă? N-ar fi răspuns nimeni pentru nenorocire, nu?”, se întreabă Mihaela, fiica pacientei.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro