Tevin Ferrel St. Jean, 27 de ani, a venit tocmai din Santa Lucia, din paradisul insulelor caraibiene. O țărișoară cu aproximativ 180.000 de locuitori, o populație cât are Bacăul nostru. Tevin joacă volei la CSM Constanța, care s-a calificat în play-off-ul Diviziei A1. Este al doilea jucător din Santa Lucia care a venit să practice acest sport pe plaiurile mioritice, după amicul său Julian Bissette, în ediția precedentă la campioana Arcada Galați. Când te gândești la Caraibe, ai în minte plaje luxuriante, peisaje de fotografie, experiențe de neuitat. Totuși, la fel ca alți conaționali de-ai săi, s-a dedicat sportului de performanță pentru a găsi o cale cinstită spre a scăpa de sărăcie. Tevin vorbește laudativ despre țara sa, însă copilăria i-a fost marcată de multe neajunsuri.
A fost împins de la spate de ideea de a face bani mulți, destinul sportiv l-a dus în Cuba, Brazilia, iar în Europa, în Portugalia și în Grecia.
Din vara anului trecut a ajuns în România. A povestit pentru Libertatea cum se simte un tânăr din Caraibe pe Litoralul românesc. După ce a investit în propriul brand de haine, Tevin are planuri mai mari.
Libertatea: Tevin, ce știai despre România și ce anume din ceea ce auzisei înainte ai văzut tu cu ochii tăi aici?
Tevin Ferrel: Păi, din ceea ce am auzit înainte… «Sunt sărmani», «Sunt multe lucruri urâte acolo, de ce te duci acolo?!». Și aici am descoperit cu totul altceva. Omule, e o țară minunată! Îmi place mult de tot. N-o zic fiindcă fac un interviu și va fi citit în toată România. Nu am avut nicio problemă aici, iar, după nici un an, Constanța a devenit a doua casă pentru mine. Și nu știu de ce neapărat, îmi aduce aminte de locul meu natal.
„Am văzut Porsche, Ferrari, Rollsuri și Lamborghini, unde sunt ăia săraci?!”
– De la cine ți-ai luat referințe despre România?
– Ceea ce se spune despre România nu mi-au zis oameni care au fost sau au lucrat aici. Prima dată, am vorbit cu Julian, un tip care-a jucat la Galați, prin 2015-2016, el îmi zisese că este în România, că e bine. Nu am fost foarte atent atunci. Apoi, în ultimii 2-3 ani am tot auzit de România, chestiile alea. «Păi, cum?! Unul zice așa, altul invers?!». Am căutat apoi pe internet date, când mi s-a ivit ocazia să vin la Constanța.
– Primele lucruri pe care le-ai aflat care au fost?
– Am dat să caut despre România. Dracula, castele medievale, vampiri, tot felul de glume de genul ăsta. Omule, unde mă duc?!
– Și primul impact?
– Că nu e nimic medieval. E o țară cât se poate de europeană. Aaa, și încă ceva!
– Ce anume?
– Ziceau că România e o țară săracă. Serios?! Când am ajuns la Constanța, am văzut Porsche-uri, multe Ferrari, Rollsuri, Lamborghini. Omule, pe bune, unde naiba sunt ăia săraci?! Parcă eram la o întrunire a miliardarilor.
„De unde ești, ce cauți aici?!”
– Nu mulți români își permit astfel de mașini, să știi!
– Corect. Oricum, este peste ceea ce am văzut în țara mea și în altele din Europa chiar. Eu ziceam doar că România nu e săracă, așa cum o văd alții în exterior. Nu e cea mai bogată țară din lume sau din Europa, dar clar nu e săracă.
– Ce părere ai despre oamenii simpli din România?
– Sunt oameni drăguți. Oamenii de zi cu zi, cei pe care-i întâlnesc, poate că nu știu engleză foarte bine, dar se descurcă. Haios este că ei cred că joc baschet. Cei mai mulți nu pricep de ce am venit în România când le explic de unde provin eu, țara mea natală. Nu am avut o reacție negativă, nici măcar una, până acum.
– Ai găsit români care să știe unde este Santa Lucia, insula pe care te-ai născut?
– «Unde?!», asta e prima reacție. A doua după ce le explic că e în Caraibe: «Aaa, frumos. Dar ce cauți aici?!». Caraibele e ceva exotic pentru voi, deși poate că mulți nu știu cam pe unde e. Când le povestesc despre țara mea, îi transpun și pe ei acolo, îi simt cum visează că vor merge cândva acolo. Cred că am întâlnit un om la bancă, el mi-a zis că a făcut o croazieră și a fost pe insule, inclusiv Santa Lucia.
„Caraibe, mai scumpe decât Maldive”
– Ce are țara ta atât de special?
– Nu doar plaje, dar și cascade, munți, iar cea mai importantă bogăție sunt oamenii. Ai mei iubesc turiștii, să le viziteze țara, conaționalii mei sunt foarte patrioți. Nu aș putea spune ceva specific, energia, oamenii, mâncare, aventurile din Santa Lucia vor fi memorabile. Cum le spun tuturor, sunt 100 de lucruri noi de făcut în Santa Lucia.
– Pentru cei care nu știu unde e Santa Lucia pe hartă, cât de departe este de România?
– Zborul este foarte lung. Este zbor direct din Londra, apoi din Anglia faci opt ore până în Santa Lucia. Mai pui vreo patru ore București – Londra, în total pierzi aproape o zi. Eu am zburat din Santa Lucia în Martinica, apoi Paris și București.
– Poți face o comparație între Caraibe și Maldive, de exemplu?
– Nu știu cum e în Thailanda sau în Maldive, n-am fost niciodată acolo, vorbesc din auzite. Dar vă recomand Caraibe, chiar dacă în Maldive sau în Thailanda, prețurile sunt mai mici. În Caraibe, nivelul de trai e ceva mai ridicat, prețuri mai piperate.
„În România e mai ieftin decât la mine acasă”
– Nivelul de trai, comparativ între România și Santa Lucia, cum este?
– În România este un pic mai ieftin decât la mine acasă. În Europa, de fapt, este un pic mai ieftin. Viața e mai ieftină aici, în Santa Lucia e mai scumpă. Trebuie să importăm, iar taxele sunt foarte mari. Și acolo vezi mașini scumpe, precum în România de exemplu, dar nu atât de multe și, ți-am zis, taxele mari sunt o piedică. Nici noi nu avem drumuri foarte bune. La voi sunt drumuri mai bune. La noi sunt drumuri alambicate.
– Românii nu sunt atât de entuziasmați de calitatea șoselelor interne.
– Da, am aflat. Mie mi se par OK. Uite, noi avem foarte multe șosele pline de curbe, gen Transfăgărășan la voi.
„Nu-mi plac lenea la români și faptul că unii se plâng”
– Un detaliu pe care îl preferi la români?
– Mai mult decât în Santa Lucia? Ceea ce-mi place enorm la voi este felul de a mă trata! Sunt tratat cu un respect deosebit, mulțumesc. Asta nu înseamnă că nu am parte de respect la mine în țară, dar aici e ceva special. Mă simt bine.
– Este ceva ce nu-ți place aici, în țară sau referitor la români?
– Pot să spun? Nu vă supărați?! Cred că nu-mi place lenea anumitor oameni. Și faptul că sunt unii care se plâng. Faceți ceva! Nu mai așteptați să pice din cer!
– Știi cât de cât limba română?
– «Ce faci?», «bine», «tu», «pofte bună», «mersi», «pardon», «haide, hai!»… plus ceva înjurături, cuvinte urâte… Noi vorbim un dialect francez, iar unele cuvinte românești sunt asemănătoare cu cele din franceză.
„Merită să investești în România”
– Ai putea acorda o notă României după ceea ce ai văzut aici?
– România este de 7,5.
– Ai jucat în Portugalia și în Grecia, poți face o comparație între cele două țări și România?
– Portugalia are locuri minunate, o țară complexă. Grecia are o valoare sentimentală pentru mine.
– De ce?
– Am întâlnit un grup ca o familie pentru mine. Grecia va rămâne casa departe de casă! Acolo, am întâlnit o familie care m-a tratat ca pe fiul ei. V-am zis, Grecia este altceva, permiteți-mi să nu fac comparații și să apreciez viața simplă și frumoasă și de acolo, și de aici.
– Cum vezi Constanța în afara sportului?
– Constanța va arăta superb în vreo 2-3 ani, se construiește permanent. Va fi un loc minunat, se dezvoltă rapid. Am vorbit cu câțiva parteneri să investim aici, în imobiliare. Acest oraș îmi amintește de țara mea, nu pricep de ce. Nu mă interesează ce cred, ce zic alții din afară, România este o țară în care merită să investești. Mai ales la Constanța. De aceea aș vrea să investesc în apartamente, în imobiliare, aici.
Tevin în țara lui natală, Santa Lucia, relaxându-se acasă, la Soufriere
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro