Jaful de la Muzeul George Enescu din Capitală s-a produs la sfârşitul lunii trecute, într-o zi de luni, când muzeul era închis publicului. Hoţul a fost surprins de camerele de luat vederi din muzeu. Individul care a dat lovitura, implicat, se pare, şi în alte furturi de acest gen, a fost identificat, prinderea lui fiind doar o chestiune de timp.
Valora 5.000 €
În acest moment al anchetei, colecţionarul la care a fost găsită statueta nu poate fi învinuit, el susţinând că nu a ştiut că piesa pe care a cumpărat-o fusese furată din muzeu. Statueta Pro Merito, realizată de sculptorul francez Emile Picault şi estimată la aproximativ 5.000 de euro, are o înălţime de 66 de centimetri, reprezentând un tânăr nud. Aceasta i-a fost dăruită lui George Enescu de către Orchestra Ministerului Instrucţiunii Publice, ca recunoaştere a înzestrării de geniu a muzicianului.
Timbre «Cap de Bour» înlocuite cu falsuri
Un control efectuat recent la Muzeul Naţional Filatelic din Bucureşti de către reprezentanţii Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că 215 timbre “Cap de Bour 1858”, prima emisiune, au fost furate şi înlocuite cu falsuri. Alte 660 timbre “Cap de Bour 1858” din a doua emisiune şi “Principatele Unite 1862 şi 1864” par a fi tot falsuri. Până acum, originalele, în valoare de 60 de milioane de lei, nu au fost recuperate.
Încă un tablou Picasso, furat în Franţa
Cea mai importantă lucrare furată vineri e o litografie care înfăţişează faţa unei femei, realizată tot de Picasso. Celelalte lucrări aparţin unor artişti mai puţin cunoscuţi. Valoarea totală a pierderilor este în curs de evaluare. Totodată, autorităţile franceze au cerut ajutorul Interpolului pentru a recupera tablourile furate miercuri de la muzeu, fiind convinse că acestea au fost deja scoase din ţară.