Jaful de la Muzeul George Enescu din Capitală s-a produs la sfârşitul lunii trecute, într-o zi de luni, când muzeul era închis publicului. Hoţul a fost surprins de camerele de luat vederi din muzeu. Individul care a dat lovitura, implicat, se pare, şi în alte furturi de acest gen, a fost identificat, prinderea lui fiind doar o chestiune de timp.

Valora 5.000 €

În acest moment al anchetei, colecţionarul la care a fost găsită statueta nu poate fi învinuit, el susţinând că nu a ştiut că piesa pe care a cumpărat-o fusese furată din muzeu. Statueta Pro Merito, realizată de sculptorul francez Emile Picault şi estimată la aproximativ 5.000 de euro, are o înălţime de 66 de centimetri, reprezentând un tânăr nud. Aceasta i-a fost dăruită lui George Enescu de către Orchestra Ministerului Instrucţiunii Publice, ca recunoaştere a înzestrării de geniu a muzicianului.

Timbre «Cap de Bour» înlocuite cu falsuri

Un control efectuat recent la Muzeul Naţional Filatelic din Bucureşti de către reprezentanţii Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că 215 timbre “Cap de Bour 1858”, prima emisiune, au fost furate şi înlocuite cu falsuri. Alte 660 timbre “Cap de Bour 1858” din a doua emisiune şi “Principatele Unite 1862 şi 1864” par a fi tot falsuri. Până acum, originalele, în valoare de 60 de milioane de lei, nu au fost recuperate.

Încă un tablou Picasso, furat în Franţa

Şi în Franţa se fură obiectele de patrimoniu. După ce miercuri noaptea au fost furate cinci tablouri în valoare totală de 500 de milioane de euro, între care un Picasso şi un Matisse, de la un muzeu din Paris, alte cinci opere au fost sustrase, vineri seara, din casa unui colecţionar din Marsilia, sudul Franţei.

Cea mai importantă lucrare furată vineri e o litografie care înfăţişează faţa unei femei, realizată tot de Picasso. Celelalte lucrări aparţin unor artişti mai puţin cunoscuţi. Valoarea totală a pierderilor este în curs de evaluare. Totodată, autorităţile franceze au cerut ajutorul Interpolului pentru a recupera tablourile furate miercuri de la muzeu, fiind convinse că acestea au fost deja scoase din ţară.

Urmărește-ne pe Google News