„Sistemul de salarizare actual reprezintă o ameninţare extrem de severă la adresa procesului de management al unui muzeu. Dacă vrem să avem în continuare muzee funcţionale, trebuie găsită o soluţie pentru creşterea nivelului de salarizare în muzeele care au fost uitate până acum. Ministerul Culturii a înţeles de la început acest lucru şi a propus ordonanţa de creştere salarială. Trebuie ca şi restul Guvernului să înţeleagă”, au transmis reprezentanții Muzeului Antipa.
Ei au precizat că Guvernul condus de Marcel Ciolacu trebuie să înțeleagă că „munca acelora care lucrează în muzee trebuie răsplătită cum se cuvine”.
În afara Muzeului Antipa, alte trei muzee din Capitală au anunțat că nu vor participa la evenimentul tradițional, este vorba despre Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României și Muzeul Municipiului București.
Cele patru instituții de cultură din București s-au alăturat protestului sindicaliştilor din Federaţia CulturMedia.
Protest anunțat pe 18 mai în fața Guvernului
Angajații din muzeele și bibliotecile publice au procedat gradual. Mai întâi, pe 1 aprilie, au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care spun că sunt supuşi de 20 de ani.
Ei au cerut în principal egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9% din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Pe 4 aprilie, au deschis seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află” cu o grevă japoneză, acesta fiind primul pas înaintea grevei generale. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei au refuzat să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit.
Pe 23 aprilie, sindicaliștii din Cultură şi Presă CulturMedia au transmis că membrii afiliați nu vor participa la Noaptea Europeană a Muzeelor, pe 18 mai, „în semn de protest faţă de tergiversarea măsurilor promise” de Guvern, este vorba despre drepturile financiare. Ei au precizat că în aceeași zi vor organiza un miting de protest și vor chiar anularea evenimentului.
Reprezentanţii sindicatului CulturMedia le-au cerut tuturor angajaților din muzeele și bibliotecile din țară să se alăture grevei și să vină la protestul care va avea loc pe 18 mai, la ora 17.00, în Piața Victoriei din București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro