Icoane, tablouri care poartă semnătura lui Ștefan Popa Popas, piese de mobilier Baroque, Empire și Biedermaier sau tratate de medicină ori instrumentare vechi fac parte din donație.
Pensionat în urmă cu doi ani, renumitul ortoped timișorean Horia Vermeșan a decis să pună bazele unui muzeu inedit, chiar în fosta bibliotecă a Clinicii de Ortopedie Timișoara. Colecția este una de soi, pe alocuri chiar rară, constând din tablouri în ulei, care reprezintă Timişoara de odinioară, realizate de pictori bănățeni. La loc de cinste stau şi portrtetele marilor medici ortopezi pe care i-a dat Banatul, dar şi icoane vechi de o însemnătate deosebită.
Amenajarea locației ar face invidios pe orice iubitor de artă, pentru că aici sunt piese cu o adevărată valoare istorică și artistică.
„Este o zi importantă pentru Spitalul Județean Timișoara, pentru că unul dintre cei mai reprezentativi medici, care a lucrat patru decenii aici, face un gest de mare omenie, de mare caracter. Mă refer la faptul că lasă acestui spital, prin donație, o parte din obiectele de artă pe care le-a adunat de-a lungul timpului. Este vorba despre un număr de peste 60 de obiecte de artă: icoane, tablouri, cărți, insigne, obiecte și instrumente sanitare care au fost folosite în specialitatea de ortopedie”, a declarat, conform sursadevest.ro, managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.
„Toată viața mea am fost un iubitor de artă și am donat, nu doar Spitalului de Ortopedie, ci și Muzeului de Artă a Banatului, mai multe piese de pictură bănățeană. Tot timpul am considerat că astfel de lucruri nu sunt doar pentru o persoană. Tocmai de aceea mi-a venit această idee de a dona”, și-a explicat prof. dr. Horia Vermeșan decizia de a dona piesele de artă Clinicii în care și-a desfășurat activitatea timp de patru decenii.
Printre piesele donate se numără o diplomă de medic, care datează din anul 1931, sau instrumentar medical folosit acum un secol.
Prin realizarea unui muzeu în spital medicii speră că pacienții vor trece mai ușor prin suferință, cu ajutorul terapiei prin artă.
Sursa foto: Opinia Timișoarei / voceatimisului.ro / sursadevest.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro